© tvbrussel

Havenlaan: Kortgedingrechter onbevoegd, Grouwels in beroep

© brusselnieuws.be
28/09/2011
De kans dat de Havenlaan in de nabije toekomst heraangelegd wordt, is weer wat kleiner geworden. De kortgedingrechter verklaarde zich woensdag onbevoegd in het geding tussen de regering en het Brusselse parket. Minister Grouwels (CD&V) gaat alvast in beroep.

Het parket verzegelde op 5 september de werf van de Havenlaan omdat de milieuvergunning niet conform zou zijn. Het parket legde ook beslag op de kasseien en platanen van de laan. Brussels minister van Openbare Werken Brigitte Grouwels (CD&V) had een kortgeding aangespannen om dat beslag op te heffen, maar krijgt nu nul op het rekest.

De kortgedingrechter verklaart zich onbevoegd omdat er al een andere procedure bij de strafrechter loopt. Een argumentatie die het kabinet van minister Grouwels (CD&V) niet volgt. Zij gaat nu in beroep.

"Een vervelende uitspraak," zegt de woordvoerster van Grouwels aan brusselnieuws.be. "Had de rechter het beslag opgeheven, dan hadden we al in de Claesensstraat kunnen beginnen werken. Over dat deel bestaat weinig juridische discussie." Het echte startschot voor de werken is belangrijk omdat de bouwvergunning voor heel het project op 8 oktober verloopt, tenzij er daarvoor 'substantiële' werken gebeuren.

Op het kabinet-Grouwels wordt vooral uitgekeken naar de uitspraak van de milieurechter, die waarschijnlijk morgen valt. Die moet oordelen of de regering een milieu-effectenrapport had moeten laten opmaken en of een technische koker onder de nieuwe Havenlaan correct vergund is. In geval van een gunstige uitspraak kan er alsnog gestart worden met de heraanleg.

Heraanleg van de Havenlaan

De Havenlaan aan Thurn & Taxis is aan renovatie toe. De eerste plannen dateren al van 2008, maar door protest zijn die nooit gestart. Vooral de vervanging van de kasseien zorgt voor veel protest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Heraanleg van de Havenlaan

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie