Havenlaan: Grouwels procedeert tegen procureur

© brusselnieuws.be
23/09/2011
Nieuwe wending in het Havenlaanfeuilleton. De Brusselse regering start op initiatief van Brigitte Grouwels een gerechtelijke procedure in kortgeding tegen de procureur des konings in het dossier rond de Havenlaan. Indien het Gewest gelijk haalt, starten de werken 'zo snel mogelijk'.

Dat schrijft de krant Le Soir vandaag. Doel van de klacht is om zo snel mogelijk de zegels te verbreken.

De werkzaamheden aan de Havenlaan staan al een hele tijd ter discussie. Op de dag dat de werkzaamheden moesten starten, zo'n drie weken geleden, liet de procureur ze stilleggen na een klacht van de vzw Inter-Environnement Bruxelles en het buurtcomité Maria-Christina. Zij voerden onder andere aan dat er een milieu-effectenrapport ontbrak.

De nieuwe gerechtelijke procedure gaat uit van Brussels minister van Openbare Werken Brigitte Grouwels (CD&V). De procedure werd ingeleid bij de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg.

'Niet bevoegd'
Woordvoerder Philippe Vanstapel van minister Grouwels bevestigt aan brusselnieuws.be dat zij de beslissing heeft genomen zonder overleg met haar collega-ministers. "Dat hoeft ook helemaal niet. Het is de plicht van de minister om de beslissing van de regering uit te voeren," legt Vanstapel uit. "Tot drie keer toe heeft de ministerraad de heraanleg van de Havenlaan goedgekeurd."

Grouwels spant het kortgeding aan omdat ze de bevoegdheid van de substituut van de procureur des Konings in twijfel trekt om de werf van de Havenlaan te verzegelen. Dat deed hij op 5 september.

'Werken zo snel mogelijk van start'
Vandaag vrijdag vonden de pleidooien plaats om 11 uur. Meester Jan Ghysels, advocaat van het gerecht, argumenteerde dat "de openbare weg en alles wat erbij hoort deel uitmaken van het openbaar domein en daar kan geen beslag op worden gelegd." Voorts zou de dader van het vermeende bouwmisdrijf het Gewest zijn, terwijl het gewest geen misdrijven kan plegen."

Het parket van zijn kant zei dat de burgerlijke kortgedingrechter niet bevoegd is in deze zaak, omdat het hier om een bouwmisdrijf gaat en dus een strafzaak is. Het zou dan aan de kamer van inbeschuldigingstelling zijn om te beslissen over de wettigheid van de verzegeling van de werf.

De uitspraak volgt ten laatste op 30 september. Indien het Gewest gelijk krijgt, dan wil Grouwels zo snel mogelijk met de werken beginnen. De bouwvergunning is maar geldig tot 8 oktober. En om geldig te blijven moeten er tegen die tijd belangrijke werken plaatsvinden. Of die werken het hakken van de bomen inhouden, wil het kabinet-Grouwels niet bevestigen. "Alles hangt af van de voorwaarden die de rechter gaat opleggen, als we gelijk krijgen."

Los van dit kortgeding loopt nog altijd de procedure bij de rechtbank van eerste aanleg - bij een Franstalige kamer - aangespannen door Inter-Environnement en het wijkcomité Maria-Christina. Het gaat om een vordering tot staking van handelingen ter voorkoming van schade aan het leefmilieu. De pleidooien in die procedure hebben plaats op 27 september, de uitspraak wordt verwacht uiterlijk op 3 oktober.

Heraanleg van de Havenlaan

De Havenlaan aan Thurn & Taxis is aan renovatie toe. De eerste plannen dateren al van 2008, maar door protest zijn die nooit gestart. Vooral de vervanging van de kasseien zorgt voor veel protest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Politiek , Heraanleg van de Havenlaan

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni