Havenlaan: ‘Smaller voetpad om boomwortels te sparen’

© brusselnieuws.be
18/10/2012
Eind oktober begint de aanleg van nieuwe voet- en fietspaden op de Havenlaan. Dat maakt Brussels minister van Openbare Werken Brigitte Grouwels (CD&V) bekend. De paden worden op vraag van de buurtcomités versmald van 3 naar 2,5 meter aan elke zijde. Dit om de wortels van de platanen op de laan te sparen.

Eerder raakte al bekend dat de Havenlaan, waar de voetpaden in erbarmelijke staat verkeren en geen fietspad is, na de verkiezingen zou worden aangepakt. De Brusselse ministerraad heeft nu een akkoord bereikt dat de werkzaamheden eind oktober kunnen beginnen.

Aan beide zijden van de Havenlaan komt er een gemengd voet- en fietspad van 2,5 meter breed. Dat wordt aangelegd in asfalt. "Op uitdrukkelijke vraag van de buurtcomités werden de paden versmald van 3 meter tot 2,5 meter", zegt Grouwels in een mededeling. "Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden worden de nodige voorzorgen genomen om de oppervlaktewortels van de bomen op de laan maximaal te sparen."

Naast de werken op de Havenlaan komt er in de aangrenzende Claessensstraat een gemarkeerd fietspad tussen de Havenlaan en de Koninginnelaan.

Tegen het einde van het jaar moeten de nieuwe paden er liggen.

De Brusselse regering heeft ook beslist een nieuwe studie op te starten voor de definitieve heraanleg van de Havenlaan. Een eerder plan daarvoor liep spaak nadat het Gewest het onderspit dolf in een gerechtelijke procedure met de buurtcomités. Die protesteerden hevig omdat volgens de toenmalige plannen ook de bomen vervangen zouden worden.

Heraanleg van de Havenlaan

De Havenlaan aan Thurn & Taxis is aan renovatie toe. De eerste plannen dateren al van 2008, maar door protest zijn die nooit gestart. Vooral de vervanging van de kasseien zorgt voor veel protest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Heraanleg van de Havenlaan

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni