Verschillende migranten zonder papieren zijn sinds vorig weekend in hongerstaking aan de VUB, de ULB en de Begijnhofkerk. Het is voor hen de ultieme poging om tot een collectieve regularisatie te komen.

Hongerstaking sans-papiers: ziekenhuisopnames nemen toe

GR
© BRUZZ
28/05/2021

Al enkele weken bezetten migranten zonder papieren de Begijnhofkerk en gebouwen aan de VUB en de ULB. Vorig weekend beslisten zij ook om in hongerstaking te gaan, en dat eist stilaan zijn tol. “Elke dag worden er meer mensen overgebracht naar het ziekenhuis, maar we gaan door,” klinkt Omar van 'L’union des sans papiers pour la régularisation (USPR)' strijdvaardig.

Honderden migranten zonder papieren verspreid over de Begijnhofkerk en gebouwen van de VUB en de ULB zijn al sinds een week in hongerstaking. Na een jarenlange regularisatiestrijd met verschillende demonstraties, gingen ze vorig weekend in hongerstaking. Het is voor hen de ultieme poging om alsnog aan papieren te geraken.

Maar die actie begint na een week zwaar door te wegen. Donderdagavond stond in de Begijnhofkerk de teller van mensen die moesten worden overgebracht naar het ziekenhuis nog op vijf. Een dag later gaat het al om 23 mensen. Van die groep ligt nog altijd een persoon in het ziekenhuis. En ook aan de ULB raken de migranten alsmaar meer verzwakt door een gebrek aan voedsel.

“Elke dag worden er meer mensen afgevoerd naar het ziekenhuis. Hier aan de ULB gaat het om een tiental personen die voor verzorging naar het Chirec – Delta-ziekenhuis in Oudergem moesten. Nog altijd één iemand is opgenomen” zegt Omar van L’union des sans papiers pour la régularisation (USPR).

‘Hebben geen andere keuze’

Aan de VUB klinkt hetzelfde verhaal. Daar moesten al 15 personen een bezoek brengen aan het ziekenhuis. Op dit moment ligt er van die groep nog één iemand in het ziekenhuis.

“Het is zwaar, maar we gaan door. We hebben gewoonweg geen andere keuze. Het is dat, of terugkeren naar een situatie zonder toekomst. Dat is al helemaal geen optie. Sommigen onder ons zijn hier al meer dan 25 jaar. Het is tijd dat zij erkend worden” aldus Omar van USPR nog.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) heeft wel al verschillende malen laten verstaan dat er van een collectieve regularisatie geen sprake kan zijn. “Sommigen worden wijsgemaakt dat net zoals in 2009 een hongerstaking uiteindelijk wel zal zorgen voor een regularisatieronde. Ik kan niet duidelijker zijn dan ik al was: die komt er niet,” schreef hij op 25 mei op Twitter.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni