| Het humanitaire centrum is dagelijks geopend van 10.00 uur tot 19.00 uur.

Inzamelpunt Anderlecht: duizend ton aan donaties ingezameld voor Marokko

JDK
© Belga
15/09/2023

Sinds de opening van het inzamelpunt in Anderlecht is al duizend ton aan donaties voor de Marokkaanse bevolking ingezameld. Dat meldt Lotfi Mostefa, de coördinator van het centrum, vrijdag aan Belga. Nog tot en met woensdag kunnen matrassen, hygiënepakketten en andere benodigdheden worden binnengebracht.

Er staan honderden palletten vol met donaties klaar om naar Marokko te worden gestuurd, aldus Mostefa. “Mensen hebben tenten, rolstoeltoegankelijke stoelen, veldbedden, melkpoeder en andere niet-bederfelijke goederen gebracht. We hebben zelfs defibrillatoren ontvangen en studenten van de VUB zijn gekomen om medische apparatuur af te leveren.”

De oproep tot solidariteit in de media heeft goed gewerkt, aldus de coördinator. Zelfs van buiten de zes Brusselse gemeenten die het initiatief hebben genomen, worden goederen gebracht: “Vanochtend kwamen mensen van de kust aan met honderden dekens en we verwachten ook mensen uit Andenne, Jodoigne, enzovoort.”

De coördinator van het centrum, dat dinsdag opende, verwacht dat hij zaterdag “overstelpt” zal worden. Zondag is het centrum wel gesloten door de autoloze zondag in de hoofdstad.

Verzendmethoden

“Ons doel is om de donaties woensdag af te sluiten”, aldus de verantwoordelijke, die uitlegt dat binnenkort een beslissing zal worden genomen over de verzendmethode. “Als we geen toestemming krijgen van de federale overheid voor luchtvervoer vanaf de militaire luchthaven van Melsbroek, zullen we de benodigdheden over land versturen in samenwerking met lokale non-profitorganisaties en een Belgische ngo ter plaatse.”

Het gecentraliseerde humanitaire centrum is dagelijks geopend van 10.00 uur tot 19.00 uur. Financiële donaties kunnen worden gestuurd naar het Rode Kruis, dat de teams van het Marokkaanse Rode Kruis ondersteunt.

De aardbeving die zich voordeed in de nacht van 8 op 9 september in de provincie Al-Haouz, ten zuiden van Marrakech, heeft volgens de laatste officiële cijfers woensdagavond 2.946 doden en 5.674 gewonden veroorzaakt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni