big city

JOUW VRAAG. Is de beiaard van het federaal parlement nog in gebruik?

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 23 januari 2020
Updated: 23-01-2020 - 17:26

Al meer dan dertig jaar weer­klinkt in de Vrijheidswijk aan het Warandepark ieder uur het geluid van de klok­ken van de beiaard van het federaal parlement.

Die werd in 1985 geïnstalleerd op het dak van het Huis van Parlementsleden. En dat mag je letterlijk nemen, met 37 klokken die hangen te blinken boven de stad. Om ze ook te laten klinken, wacht de muzikant een tocht langs een wenteltrap met meer dan honderd treden. Die geeft uit op een hokje dat net groot genoeg is voor de beiaardier en het klavier. Dat gebeurt een achttal keer per jaar voor speciale gelegenheden als de nationale feestdag of de feestdag van het Brussels Gewest. Maar ook de Vlaamse, Waalse en Duitse Gemeenschap worden gevierd met de komst van een echte beiaardier. En zo heeft ook de beiaard van het parlement een communautair programma.

Het is trouwens niet de enige in de stad. We tellen er vijf. Die op het parlement is een lichte beiaard. De grotere versie ervan is te vinden in de Sint-Michiel- en Sint-Goedelekathedraal. Verder is er nog eentje onderaan de Kunstberg waarvan de elf klokken gouden mannetjes zijn die bij klokslag kunnen dansen op het uur. Twee kleinere modellen huizen in het stadhuis van Sint-Pieters-Woluwe en in de klokkentoren van de Onze-Lieve-Vrouw van Finisterraekerk in de Nieuwstraat.

20200122 Big City Beiaard BRUZZ ACTUA 169-2
© Photonews
| Het hokje bovenaan een wenteltrap is net groot genoeg voor de beiaardier en het klavier.

Geen huisbeiaardier

Niet enkel ons land heeft een beiaard op het parlement staan. Ook het Canadese en Catalaanse parlement hebben hun eigen exemplaar. Iedere dag fleurt een vaste beiaardier daar de middag op met een melodie.

Zo'n huisbeiaardier die op een vast tijdstip de klokken laat luiden, zoals in Canada en Catalonië, is er in Brussel helaas niet. “En dat is jammer,” zegt Dina Verheyden, leerkracht op de beiaardschool in Mechelen. “Want een beiaard die bespeeld wordt door een beiaardier klinkt gewoon beter en heeft ook veel meer charme.”

Het was voor haar dan ook een eer om in 2013 op de Dag van de Dynastie zelf te mogen plaatsnemen achter het instrument dat zijn oorsprong kent in de Lage Landen. “Wanneer je alleen op het dak zit met zicht op de stad en je weet dat je muziek geapprecieerd wordt, dan is dat een erg fijn gevoel.”

  • VOLGENDE WEEK: Waarom bestaat het station Brussel-Congres?


BIG CITY: stel zelf je vraag

Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie.

De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.

Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag via het formulier.

> Meer over Big City

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen. Alle info op bruzz.be/bigcity.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Wat heb je altijd al willen weten over Brussel? Stel hier jouw vraag over jouw stad! 

Stel hier jouw vraag