Jouw vraag

BIG CITY. Waar komt de benaming Îlot Sacré vandaan?

Luana Difficile
© BRUZZ
03/07/2020

Het huidige Îlot Sacré was in de middeleeuwen politiek en economisch belangrijk voor Brussel, er waren heel wat handelszaken en ateliers gevestigd.

  "Waar komt de benaming Îlot Sacré vandaan?"

  Philippe uit Laken

  De steegjes en impasses werden later bijgebouwd, vaak vormden ze een doorgang naar ateliers, zoals de slachterijen die je er kon vinden. De slachthuizen verdwenen, maar ook in de negentiende eeuw bleef de buurt belangrijk. Er vestigden zich steeds meer herbergen en tavernes.

  In de aanloop van Expo 58 onderging het centrum van Brussel een metamorfose. Woningen moesten plaatsmaken voor parkings en galerijen.

   Ook voor de wijk rond de Grote Markt stonden er verbouwingswerken op de planning. Bepaalde steegjes zouden moeten wijken, zodat de toeristen gemakkelijk de Grote Markt konden bereiken. Dat was buiten de bewoners en handelaars gerekend, die het uitzicht en de opbouw van de wijk wilden beschermen.

    20200701 1715 BIG CITY 2 ilot sacre

    | Al zestig jaar viert de vereniging Îlot Sacré Nummer Eén feest in de wijk. Zo ook in 1973.

    Een drukkingsgroep hield de afbouwwerken tegen. Die actie voedde burgemeester Lucien Cooremans om na de Expo zeven eilandjes uit te tekenen in het centrum, waarvan het historisch karakter bewaard moest blijven.

    De eerste wijk die uitgewerkt werd, waren de straten rond de Grote Markt. Omdat de architectuur 'heilig' was voor de wijk kreeg dat eiland de naam 'Îlot Sacré' of 'Heilig Eiland'.

    Behalve het behoud van de architectuur wilden de handelaars ook de folkloristische tradities van de buurt beschermen. Daarom richtten ze een vereniging op: 'Îlot Sacré Nummer Eén'. De vereniging heeft een eigen burgemeester, vandaag Alain Tillière, en viert dit jaar haar zestigste verjaardag.

    • VOLGENDE WEEK: Wat is het verhaal achter het gebouw van Parking Panorama op de Lemonnierlaan?


    BIG CITY: stel zelf je vraag

    Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie.

    De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.

    Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag via het formulier.

    > Meer over Big City

    Big City

    Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

    Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

    Lees meer over: Brussel, Samenleving, Big City, ilot sacre

    Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

    Site by wieni