big city

JOUW VRAAG. Waar ligt het laagste punt van Brussel?

© NGI
| Het is niet zo verbazend dat het laagste punt van Brussel aan de Zenne ligt.

Negen op de tien Brusselaars denken dat Hoogte Honderd in Vorst het hoogste punt van het Brussels gewest is. Maar eerder gespeur van de BRUZZ-redactie weerlegde dat hardnekkige misverstand. Een strook midden in het Zoniënwoud in Ukkel ligt nog een kleine vijftig meter hoger en de gemeente eigent zich met 148 meter de titel toe van eigenaar van het hoogste punt van het Brussels gewest. Maar hoe zit het dan met het laagste punt in Brussel? Heerst daar eenzelfde onwetendheid over?

Eenvoudig is het niet om het correcte laagste punt te traceren. Onze eerste bron - het internet - suggereert een plek in het park van Laken. Maar er is twijfel. Terecht, moeten we vaststellen, als we een kenner aan de lijn krijgen. “Volgens de gegevens in ons bezit, ligt het laagste punt van Brussel aan het meest noordelijke deel van de Zenne in de omgeving van Buda,” zegt Valéry Lemaire, geograaf voor het Nationaal Geografisch Instituut (NGI). “Daar hebben we een hoogte van ongeveer 9,40 meter boven de zeespiegel.”

Brussel is ontstaan aan de oevers van de Zenne, gekenmerkt door een overvloed aan vis en gele irissen, niet voor niets ook nog vandaag het symbool van het gewest. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Seine in Parijs valt de Zenne doorgaans veel minder op, omdat ze om het centrum van de stad heen loopt, van de kleine Ring tot aan de Van Praetbrug. Bovendien verdween de rivier voor een groot stuk ondergronds, vooral omdat de zieke rivier een open riool was geworden en ziektes zoals cholera verspreidde. Ook maakte de overwelving deel uit van een grootschalig prestigeproject dat de hoofdstad internationale erkenning moest opleveren. Denk maar aan de bouw van het Justitiepaleis en de aanleg van de Anspachlaan.

zicht_vanaf_sint_augustinuskerk_vorst_fb_c_saskia_vanderstichele.jpg
© Saskia Vanderstichele
| Zicht vanop de Sint-Augustinuskerk vanop Hoogte Honderd. Voor velen het hoogste punt van Brussel maar die eer komt eigenlijk een strookje in het Zoniënwoud en Ukkel toe.

Vandaag is het beter gesteld met de gezondheid van de rivier, dankzij de bouw van twee rioolwaterzuiveringsinstallaties. Het toekomstige plan voor de Zenne is de aanleg van een nieuwe waterloop die de werking van een natuurlijke watergang moet nabootsen, om zo een habitat voor een diversiteit aan planten en dieren te creëren. Een betere integratie van de Zenne in de stad biedt de Brusselaars een uitdaging in de toekomst.

De locatie van het laagste punt in Brussel zou enigszins niet mogen verbazen. De bedding van een rivier is nagenoeg altijd laag gelegen. Daarnaast liggen noordelijkere regio's doorgaans iets lager dan zuidelijke, zo ook voor de hoofdstad. De ligging van het laagste en hoogste punt in het gewest illustreert dat dan ook: het meest noordelijke deel van de Zenne ligt aan de bovenzijde van Brussel, terwijl Hoogte Honderd en het Zoniënwoud in het zuiden van de hoofdstad liggen.

Volhardende wandelaars die de laagvlakte van Brussel verder willen ontdekken kunnen zich verder ook tevredenstellen met het kanaal (12 meter hoogte), Thurn en Taxis (11 meter) of de haven (10 meter).

VOLGENDE WEEK: Hoe komt het dat er zoveel West-Vlaamse slagers in Brussel actief zijn?


BIG CITY: stel zelf je vraag

Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.

Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen. Alle info op bruzz.be/bigcity.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?