Jouw vraag

BIG CITY. Was er ooit een echte Bareel in Sint-Gillis?

Luana Difficile
© BRUZZ
11/06/2020

Bareel is misschien wel het belangrijkste kruispunt van Sint-Gillis. Op de voor bestuurders vaak onduidelijke rotonde, komen acht straten samen. Naast de Théodore Verhaegenstraat, de Parklaan en de Munthofstraat, ligt het knooppunt pal op de Waterloosesteenweg en is het ook het begin of eindpunt van de Alsembergsesteenweg. Dat de plek waar de twee steenwegen elkaar kruisen deze naam draagt, is niet toevallig.

"Was er ooit een echte Bareel in Sint-Gillis?"

Fien en Dries uit Brussel-Stad

Het is exact op die kruising dat er zich in de achttiende eeuw een kantoor bevond met daarnaast een slagboom. De bareel vormde één van de ingangen naar de stad. Tot 1868 moesten alle voertuigen die er voorbijkwamen tol betalen om de stad in te rijden. De tol werd gebruikt om de wegen te onderhouden. Vanaf dit punt kon je onder meer tot in Waterloo, Namen en Bergen raken. De steenwegen verbonden die steden met Brussel en waren economisch van groot belang. Het is daarenboven dankzij de aanleg van die wegen dat de gemeente Sint-Gillis ontstaan is.

Voorheen heette het grondgebied namelijk Obbrussel, verwijzend naar Op-Brussel ofwel Hoog-Brussel door de hoogteverschillen. Vlak bij de stadsomwalling en later ook op de kruising van de belangrijke steenwegen werd het dorp langzamerhand deel van de stad en werden de landbouwgronden omgevormd tot bouwgrond. In 1799 werd de plek met toen slechts 2.500 inwoners, officieel omgedoopt tot Sint-Gillis en kreeg de gemeente een eigen burgemeester en gemeenteraad. Zo werd Sint-Gillis steeds meer een deel van de uitdijende stad.​​​

1712 Big City Bareel

| Bareel in Sint-Gillis vormde een van de ingangen naar de stad.

Op de rotonde is er nog een ander element dat verwijst naar de geschiedenis van deze plek. In de negentiende eeuw was Bareel namelijk ook de eindhalte van de paardentram die daar vertrok naar de Beurs in het stadscentrum. Voor die uitreed werden de paarden eerst wat rust en water gegund. Dat water ging een meisje met emmers halen uit de bronnen van de Bocq, een rivier die toen op die plek door Brussel stroomde.

In 1900 werd ze met een standbeeld vereeuwigd op een fontein in het midden van de rotonde. Beeldhouwer van dat standbeeld is Julien Dillens. Wie net zoals de paarden iets gaat drinken in Sint-Gillis, weet dat er in de Munthofstraat trouwens een café naar hem vernoemd is, Le Dillens. En zo is de cirkel rond.

  • VOLGENDE WEEK: Waarom heeft Brussel vandaag geen dierentuin meer?


BIG CITY: stel zelf je vraag

Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie.

De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.

Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag via het formulier.

> Meer over Big City

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Samenleving , Big City , bareel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni