Klimaatactivisten viseren tien Brusselse Shell-tankstations

© RV
| 'Shell Must Fall': Nederlandse klimaatactie tegen de oliegigant breidt ook uit naar Brussel

Naar Nederlands voorbeeld nemen nu ook Belgische klimaatactivisten oliegigant Shell in het vizier. Tegelijk met gelijkaardige acties in Antwerpen en Gent sprayden ze in tien Brusselse tankstations 'Shell Must Fall' op de grond, en lieten flyers achter met de beweegredenen voor hun actie.

Tien Shell-tankstations in Brussel werden dinsdagochtend het doelwit van klimaatactivisten: het gaat om Shell-filialen in Anderlecht, Brussel-Stad, Elsene, Etterbeek, Sint-Joost, Schaarbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe en Ukkel.

Klimaatactivisten brachten gelijktijdig ook in Antwerpen en Gent boodschappen aan in een reeks Shell-tankstations die oproepen om de oliegigant te ontmantelen. Ze lieten verder flyers achter met die boodschap, en hun redenen daarvoor.

“De activisten in België vormen een gelegenheidscollectief dat handelt in solidariteit met de Nederlandse actievoerders van ‘Shell Must Fall’," zegt woordvoerder Mathias Balcaen aan BRUZZ. (Lees verder onder de foto)

Shell Must Fall
© KVDP/BRUZZ
| 'Shell Must Fall'- stempels ook aan een tankstation van het bedrijf in Elsene

Terwijl Shell vandaag dinsdag haar jaarlijkse algemene aandeelhoudersvergadering in Den Haag opent, roept de internationale klimaatcampagne op om "Shell geschiedenis te laten schrijven". De activisten vragen om de ontmanteling van het energiebedrijf, met een rechtvaardige overgang voor de arbeiders.

Oliemaatschappijen kampen momenteel met negatieve olieprijzen, maar Shell is daarnaast ook het doelwit van een lopende rechtszaak in Nederland onder leiding van klimaatgroepen. Die beschuldigen de energiegigant van het bedreigen van klimaatdoelen en het schenden van mensenrechten. Het proces staat gepland voor het einde van het jaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?