Sammy Mahdi (CD&V), staatssecretaris voor Asiel en Migratie

| Sammy Mahdi (CD&V), staatssecretaris voor Asiel en Migratie.

Mahdi over personeelstekort in zorg: 'Kijk ook naar asielzoekers met ervaring'

RF
© Belga
21/10/2021

"Bij het aanpakken van het personeelstekort in de zorg, kan er ook gekeken worden naar asielzoekers die al ervaring hebben in de sector." Dat zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V).

Er bestaat een grote krapte op de arbeidsmarkt in de zorgsector. Momenteel staan in Vlaanderen meer dan 2.300 vacatures voor zorgkundigen open. Voor de hele sector gaat het om meer dan 8.000 vacatures.

Sammy Mahdi beklemtoont woensdag dat asielzoekers die ervaring hebben in de zorgsector, ook kunnen bijdragen tot het wegwerken van het personeelstekort. "Taken zoals mensen eten geven of begeleiden bij een uitstap zijn inderdaad taken waar je niet meteen zeven diploma's voor nodig hebt", zegt hij. "Enkel kijken naar gepensioneerden en studenten vind ik niet voldoende, laat ons kijken naar iedereen die beschikbaar is voor de arbeidsmarkt. Daar horen asielzoekers met ervaring in de zorg ook bij. Zij mogen werken, alleen vinden zij heel moeilijk een job."

De staatssecretaris wordt bijgetreden door de Vlaamse ministers van Werk en Welzijn, Hilde Crevits en Wouter Beke, twee partijgenoten van Mahdi. "We mogen nooit inboeten aan kwaliteit en de opleiding is essentieel bij het aanwerven, maar we moeten ook durven flexibel kijken naar wat mensen kunnen voorleggen als ervaring. Zeker als dit aan een bepaalde nood kan tegemoet komen", zegt Wouter Beke.

"Er zijn veel mensen die kunnen werken in Vlaanderen maar geen job vinden", klinkt het dan weer bij Hilde Crevits. "Intensere samenwerking met de opvangcentra voor asielzoekers en VDAB zou al kunnen helpen om hen naar opleidingen toe te leiden om extra kwalificaties te verwerven."

Mahdi had eerder dit jaar al laten onderzoeken of asielzoekers zouden kunnen werken in de zorg. Uit een eerste bevraging door Fedasil in de opvangcentra bleek dat er een tweehonderdtal personen een achtergrond had in jobs in de zorg.

De meeste onder hen waren vrouwen jonger dan 35 die taken deden in de zorg, verloskunde of verpleegkunde in hun land van herkomst. Het is tot nu toe niet gelukt om hen effectief in te zetten, onder meer wegens praktische bezwaren op het vlak van diploma-erkenningen.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni