Mahdi wil dossiers sans-papiers snel behandelen: 'Zolang hongerstaking maar stopt'

© PhotoNews
| Sammy Mahdi (CD&V), staatssecretaris voor Asiel en Migratie.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) verdedigt de snelle behandeling van dossiers van de mensen zonder papieren die enkele dagen geleden hun hongerstaking hebben stopgezet. "Als dat is wat we moeten doen om de hongerstaking te stoppen, dan ben ik bereid dat te doen", verklaarde de staatssecretaris vrijdag.

In de bevoegde Kamercommissie stond een gedachtewisseling geprogrammeerd over de hongerstaking, die voor het grootste deel op 21 juli afliep, na zowat 60 dagen. Mahdi herhaalde er dat hij steeds consequent is geweest in zijn communicatie naar de hongerstakers en naar de organisatie daarrond. Er komt geen collectieve regularisatie, maar ook geen toegiften of akkoorden onder tafel, luidde het.

Humaan en consequent

Veel energie ging de afgelopen weken naar het uitleggen van het beleid, aldus de staatssecretaris. "Ik heb gezegd dat we humaan zijn, humaan waren en humaan zullen blijven", benadrukte Mahdi. Hij onderstreept ook dat hij consequent is gebleven naar de sans-papiers. "Ze opperden andere pistes via gezant Dirk Van den Bulck. Maar het antwoord was altijd negatief."

Daarbij merkte hij op dat altijd rekening wordt gehouden met elementen als de verblijfsduur, familiale banden of banden met ons land bij de behandeling van aanvragen voor regularisatie om humanitaire redenen (de zogenaamde 9bis). "Het ene element weegt zwaarder door dan het andere, maar het gaat steeds om het geheel van elementen."

20210707 1761 Mahdi 2
© Photonews
| Boodschappen aan Mahdi in de Begijnhofkerk.

Mahdi bevestigde dat de dossiers van de hongerstakers zo snel mogelijk zullen worden behandeld. "Prioritaire doelgroepen zijn er altijd geweest", legde hij uit. "Als dat is wat we moeten doen om de hongerstaking te stoppen, dan ben ik bereid dat te doen." In tegenstelling tot criteria in de wet inschrijven, een collectieve regularisatie, de retributie stopzetten, tijdelijke oplossingen, enzovoort.

Voor oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang is het duidelijk dat de hongerstakers een voorkeursbehandeling krijgen. Theo Francken (N-VA) wees onder meer op de snellere behandeling van hun dossiers, maar ook op de manier waarop ze via de neutrale zone worden behandeld. Francken eist dat hongerstakers voortaan op een zwarte lijst worden gezet voor regularisatie. "Die chantage moet stoppen."

Zwartwerkers

Francken wil ook dat er een onderzoek komt naar het dichtnaaien van monden van hongerstakers. Wie faciliteerde, moet vervolgd worden, vindt hij. De CD&V-staatssecretaris antwoordde dat dit niet zijn bevoegdheid is, maar noemde het uit persoonlijke naam "wraakroepend" en "niet fijn om te zien dat mensen monden hebben dichtgenaaid, dat hebben aangemoedigd of daarbij hebben geholpen."

Mahdi benadrukte ook dat regulariseren nooit een antwoord biedt op de strijd tegen zwartwerk. "Er zijn helaas malafide werkgevers die mensen willen uitbuiten, en die moeten we keihard aanpakken. Hetzelfde geldt voor huisjesmelkers", aldus de staatssecretaris. "Sommigen vragen hoe het mogelijk is dat mensen hier jarenlang in onwettig verblijf kunnen blijven. Omdat sommigen dat faciliteren."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?