Maron wil in alle zorgcentra testen op Covid-19

© PhotoNews
| Alain Maron (Ecolo), Brussels minister van Milieu, Klimaat, Sociale Integratie, Gezondheid, Energie, Water, Netheid en de Haven van Brussel.

Het gebruik van de testkits zou moeten opgedreven worden tot een niveau dat het mogelijk maakt om iedereen in alle Brusselse woonzorgcentra te controleren op het coronavirus. Dat zegt minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo). Vanaf dinsdag worden enkel bewoners en zorgverleners met symptomen getest.

Tot nu toe werden enkel tests uitgevoerd in de ziekenhuizen, maar vanaf dinsdag kan dat dus ook in de woonzorgcentra. Door de beperkte capaciteit zullen de testkits enkel op "strategische plaatsen" uitgedeeld worden. Lees: daar waar er haarden van het coronavirus zijn ontstaan, zoals in het rusthuis Bloemendal in Sint-Agatha-Berchem.

Maar voor bevoegd Brussels minister Maron volstaat dat niet. "Alle inwoners en het verplegend personeel in alle woonzorgcentra zouden getest moeten worden. Het zou absurd zijn om deze week enkel de cruciale centra te testen. Er moet een globale strategie zijn voor alle rusthuizen, alsook een actieplan voor wanneer de resultaten gekend zijn."

Volgens Maron zouden er voldoende testen beschikbaar zijn. "Maar ze worden niet allemaal gebruikt. Dat is onverantwoord. Dat standpunt zullen we op het volgende interministrieel overleg (woensdag, red.) verdedigen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?