MIVB betaalt 160.000 euro voor gekapte bomen aan tramwerken Delleurlaan

1726 Kortjes tramwerken 1726 Kortjes tramwerken
© Yvan Hubert
© Yvan Hubert

De MIVB zal 160.000 euro betalen voor de negentien bomen die op de Delleurlaan in Watermaal-Bosvoorde moesten gekapt worden. De graafwerken voor tram 8 hadden de wortels beschadigd en de resterende bomen krijgen nu bijkomende bescherming.

Eerder vorige maand waren heel wat mensen verontwaardigd over de tramwerken op de Delleurlaan, waarbij tijdens de graafwerken te weinig rekening was gehouden met de wortels van de bomen langs de weg. Negentien bomen moesten worden gekapt en dat kostte zo'n 160.000 euro.

Pieterjan Desmet, de woordvoerder van minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen), legt uit dat die kosten zijn op te delen in drie luiken: 3.191,98 euro voor het inschakelen van expertise, zoals onderzoek of de bomen nog gered konden worden, 38.894,24 euro voor het kappen zelf, en 120.000 euro voor de landschapswaarde van de gekapte bomen.

Voorzorgen om andere bomen te beschermen

Desmet voegt toe dat het om een "menselijke fout" ging en dat de procedure om de schuld officieel aan te wijzen nog moet worden afgerond. Volgens MIVB-woordvoerster Van hamme zal de vervoersmaatschappij de kosten voor de bomen op zich nemen.

Van hamme verduidelijkt dat er nieuwe voorzorgsmaatregelen zijn genomen om te voorkomen dat er nog meer bomen op de Delleurlaan zouden gekapt worden: “Er werd een dekzeil aangebracht langs de bomenrij en de aarde rondom de wortels is weggenomen zodat duidelijk is waar die lopen. Daarbovenop komt er een muurtje naast de bomen om te voorkomen dat de wortels onder de tramsporen groeien.”

Gasleiding geraakt

De beschadigde bomen zijn niet de enige bijkomende kost op de Delleurlaan: “Op de werf werd een gasleiding geraakt, ondanks dat die toch op de plannen stond. De kosten daarvoor zullen via de verzekering van de aannemer geregeld worden”, aldus Van hamme.

Ondertussen gaan de spoorwerken weer verder en moet er tegen 19 december opnieuw tramverkeer zijn op de Delleurlaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?