Molenbeekse schepen moet rode loper dan toch niet terugbetalen

HD
© BRUZZ
10/01/2021

Molenbeeks schepen van Middenstand Amet Gjanaj (PS) moet dan toch niet opdraaien voor de kost van de rode loper en kerstverlichting die in de kerstperiode van 2019 in de Gentsesteenweg werden aangebracht. Ook al waren de juiste regels rond overheidsopdrachten niet gevolgd, en zou Gjanaj dus aansprakelijk kunnen zijn, is de termijn voor een beslissing verlopen en betaalt de gemeente de 27.500 euro.

“Vuil, onveilig en compleet illegaal,” zei oppositielid Ahmed El Khannouss (CDH) over de twee kilometer lange rode loper in 2019. Als kers op de taart werd de loper op oudejaarsnacht 2019-2020 ook nog eens in brand gestoken. Maar het grootste probleem was dat bevoegd schepen, Amet Gjanaj, dus niet volgens de juiste procedures zou hebben gewerkt door het geld rechtstreeks aan twee vzw’s toe te vertrouwen. Zonder offertes te vergelijken en zonder overleg op de gemeenteraad.

Minister voor Lokale Overheden Bernard Clerfayt (Défi) gaf El Khannouss gelijk, wat normaal gezien zou betekenen dat de schepen aansprakelijk zou zijn voor de terugbetaling van de 27.500 euro. Maar dat was buiten de gemeente gerekend. Zij vroegen Clerfayt om de uitgaven voor de versiering als een kastekort in te brengen en, door het verlopen van de termijn voor beslissingen, kreeg de gemeente haar zin. Dat schrijft La Capitale.

"Wij zijn verheugd dat de voogdijoverheid een oplossing heeft gevonden voor het verschil in interpretatie van de uitgaven. Het was voor ons nooit een vraag om de schepen zelf te vragen dit te vergoeden", zegt Rachid Barghouti, de woordvoerder van burgemeester Catherine Moureaux (PS) aan de krant.

Volgens El Khannouss is dit resultaat geen verassing. “Ik vermoedde dat dit ging gebeuren. Ze hebben het dossier laten aanslepen om geen beslissing te moeten nemen. Maar er is nog steeds een bestuursprobleem en overheidsprocedures worden niet werden gerespecteerd. Dit is symbolisch, het weerspiegelt het slechte beheer van de gemeente door de huidige meerderheid”.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , Amet Gjanaj , Ahmed El Khannouss , Bernard Clerfayt , rode loper Gentsesteenweg , rode loper

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni