© Bart Dewaele

Moureaux over Dieudonné: ‘Strenger voor ene partij dan voor andere’

© brusselnieuws.be
15/01/2015

Als het op vrije meningsuiting aankomt, zijn we soms strenger voor de ene kant dan voor de andere. Dat zegt minister van Staat Philippe Moureaux (PS). “Maar dat is natuurlijk geen excuus voor geweld.”

Moureaux deed zijn uitspraken op Maghreb TV in een interview naar aanleiding van de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo.

Hij zegt het jammer te vinden dat zij die vandaag zeggen een kalifaat te willen steunen, te weinig beseffen dat middeleeuwse kaliefen net open stonden voor andere overtuigingen. “Zij verzamelden wijzen uit alle windstreken rond zich. Dat verleden wordt te weinig gevaloriseerd”, zegt hij.

Wat vrije meningsuiting betreft, is het de samenleving die collectief moet beslissen waar de grens ligt, vindt Moureaux.

Veel jongeren argumenteren echter dat Dieudonné, de Franse komiek die werd opgepakt nadat hij zichzelf vergeleken had met een van de terroristen, ook gewoon zijn mening uit. “Ik heb ook wel eens dat ongemakkelijke gevoel dat we strenger zijn voor de ene kant dan voor de andere. Maar dat praat geweld niet goed”, antwoordt Moureaux.

Verder vindt hij islamofobie “een hypocriete vorm van racisme” die bestreden moet worden met de huidige wetten tegen racisme.

Strijden tegen sociale onrechtvaardigheid noemt Moureaux de belangrijkste opdracht voor de maatschappij vandaag. “Maar met de maatregelen tegen jonge werklozen zal de wanhoop nog toenemen.”

Charlie Hebdo

De aanslag op de redactie van Charlie Hebdo slaat ook in Brussel in als een bom. In ons dossier leest u er alles over.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Charlie Hebdo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie