Nieuw parkingprotest op gemeenteraad maandag

© FM Brussel
06/03/2015

Verenigingen roepen op om opnieuw te protesteren tegen de geplande parkings in de Vijfhoek. "De verplaatsing van de parking in de Marollen is geen oplossing", klinkt het bij Bral. "De noodzaak van bijkomende parkings is nog altijd niet aangetoond."

Er komt dan wel geen parkeergarage onder het Vossenplein, maar in de plaats zou een bestaande parkeergarage van de Brusselse Haard achter cultuurcentrum Les Brigitinnes worden uitgebreid. Dat bevestigde het stadsbestuur donderdag.

Voor de verenigingen die eerder al mobiliseerden tegen de plannen verandert dat echter niets. "De Stad wil nog altijd vier nieuwe parkings bouwen", zegt Joost Vandenbroele van Bral. "De verplaatsing is voor ons geen oplossing. Dit is een puur politieke beslissing zonder voorafgaande studies. De noodzaak van de extra parkings is nog altijd niet aangetoond."

De activisten van Parkingmythe telden donderdag opnieuw bijna 3.000 lege plaatsen in de vele bestaande parkeergarages in de Vijfhoek. Volgens de tegenstanders is er dan ook geen nood aan extra capaciteit. "Wij vragen dat het stadsbestuur cijfers en wetenschappelijke studies op tafel legt die hun beslissing ondersteunen", aldus nog Vandenbroele. "Tellingen tonen inderdaad aan dat er een overschot is. Volgens ons kan het dan ook volstaan om de bestaande parkeergarages beter te benutten."

De verenigingen roepen op om te protesteren tegen de beslissing van het stadsbestuur op de volgende gemeenteraad, nu maandag. Vraag is of ze zonder de sterke symboliek van het Vossenplein, evenveel mensen op de been krijgen als eind vorig jaar.

'College tovert parkings uit hoed'
Steun krijgen de verenigingen alvast van de Ecolo-Groen oppositie. Die zal zich verzetten als de bestekken op de agenda van de gemeenteraad staan. “Lukraak beslissen Mayeur en Ampe om parkings te bouwen", klinkt het in een mededeling. "Als de ene plek 'te symbolisch' is, dan toveren ze een paar dagen later een andere parking uit hun hoed. Echte cijfers over het waarom en de impact van die parkings weigeren Mayeur en Ampe publiek te maken. Als het College maandag vraagt om de bestekken aan de agenda van de gemeenteraad toe te voegen, zullen wij tegen stemmen."

Vossenplein

De Stad Brussel plant een ondergrondse parking onder het Vossenplein. De parking is een van de vier nieuwe parkings in de Vijfhoek, die voor bijkomende parkeerplaatsen moet zorgen in het centrum. Buurtbewoners, handelaars en marktbezoekers zijn er niet gerust in. U leest er alles over in ons dossier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Vossenplein

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni