Nicole de Moor (CD&V), staatssecretaris voor Asiel en Migratie, naast Eerste minister Alexander De Croo

| Nicole de Moor (CD&V), staatssecretaris voor Asiel en Migratie, naast premier Alexander De Croo (Open VLD) (archiefbeeld).

Oppositie verwijt regering onduidelijkheid over instructie rond alleenstaande mannen

© Belga
19/12/2023

Is de instructie van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) om bij een plaatstekort geen alleenstaande mannelijke asielzoekers meer op te vangen ingetrokken, of geldt die instructie nog altijd? Daarover is dinsdagmiddag - althans volgens de oppositie - onduidelijkheid ontstaan tijdens het begrotingsdebat in de Kamer. Van premier Alexander De Croo kwam geen eenduidig antwoord.

Staatssecretaris De Moor stuurde eind augustus een instructie uit om voorlopig geen opvang meer te voorzien voor alleenstaande mannelijke asielzoekers. Bij het federale opvangagentschap Fedasil was toen al maanden een plaatstekort door de grote instroom van asielzoekers in nagenoeg heel West-Europa.

De instructie schoot de groene coalitiepartners in het verkeerde keelgat, zeker nadat de Raad van State de instructie vernietigde. Premier Alexander De Croo stuurde de communicatie na een kernkabinet wat bij en benadrukte dat de regering "er alles aan doet om de wet te respecteren." De regering keurde nadien nog een Winterplan goed en ging op zoek naar extra plaatsen.

Tijdens het begrotingsdebat van dinsdagmiddag in de Kamer kwam Dieter Van Besien (Groen) kort terug op de kwestie, en het feit dat "het regeringsbeleid is gewijzigd." N-VA'er Theo Francken en Vlaams Belang-fractieleidster Barbara Pas wilden daarop van premier Alexander De Croo weten of de instructie effectief is ingetrokken, maar die laatste benadrukte enkel dat het beleid van de regering erin bestaat "ervoor te zorgen dat er voldoende plaats is" zodat "iedereen de opvang krijgt die hij of zij moet krijgen."

'Gênante situatie'

Daar nam de oppositie geen genoegen mee. N-VA-fractieleider Peter De Roover sprak van een "gênante situatie" voor de regering omdat de premier "een eenvoudige ja-neevraag niet kan beantwoorden." Volgens CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten is het de ambitie van de regering "om aan internationale verplichtingen te voldoen," maar tegelijkertijd "creëert het arrest van de Raad van State geen bijkomende plaatsen."

"Zij (staatssecretaris De Moor, red.) heeft gezegd: mijn beleid wijzigt niet, mijn ambitie wijzigt ook niet. Iedereen huisvesten als dat kan en als dat niet kan, gaat de prioriteit naar gezinnen met kinderen. Dat lijkt ons logisch."

Volgens Open VLD-Kamerlid Egbert Lachaert hoort het debat hoe dan ook thuis in de thematische besprekingen met de ministers en staatssecretarissen individueel, die wellicht ergens in de loop van de nacht worden afgewerkt.

De Roover concludeerde daarop dat "twee coalitiepartners elk het omgekeerde zeggen, de premier niet antwoordt op een ja-neevraag en een ander Kamerlid van de meerderheid voorstelt om het debat te verschuiven naar een moment waarop niemand nog oplet."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni