Opvangcentrum in de Trierstraat blijft open

© google

Het opvangcentrum voor daklozen in de Trierstraat kan nu toch openblijven na 31 juli. Nadat de federale regering de geldkraan dichtdraaide, kent Brusselse minister van Welzijn Alain Maron 950.000 euro toe aan het centrum, zodat het nog tot 15 november kan openblijven.

De 261 personen die in het opvangcentrum in de Trierstraat verblijven zullen ook na 31 juli nog onderdak hebben in Maalbeek. Vorige week werd aangekondigd dat het opvangcentrum in de Trierstraat zonder verdere financiering eind deze maand zou moeten sluiten.

Het centrum werd in de winter van 2018 geopend in samenwerking met het Franstalige Rode Kruis, Dokters van de Wereld en CAW Brussel. Dankzij financiering van het Brussels Gewest kon het opvangcentrum ook na zijn eerste winter openblijven.

Bij het begin van de coronacrisis is de federale regering financieel tussengekomen om de personen zonder onderdak via deze centra bescherming te bieden tegen het virus. Het kabinet van federaal minister van Armoedebestrijding Nathalie Muylle (CD&V) liet weten dat deze middelen niet zouden verlengd worden.

885 nieuwe opvangplaatsen tijdens coronacrisis

De Brusselse overheid werkt sinds het begin van de COVID-19-crisis aan nieuwe opvangplaatsen voor daklozen. Zo zijn er 885 extra plaatsen gecreëerd in onder andere hotels, herbergen en een gebouw van het Europees Parlement. Nu de extra opvangplaatsen in de Trierstraat in het gedrang kwamen, besloot Maron in te grijpen. "In volle coronaviruscrisis was deze situatie even onaanvaardbaar als gevaarlijk. Daarom heb ik beslist de nodige middelen toe te wijzen.”

Maron benadrukt dat ze de extra opvangcapaciteit willen behouden totdat er duurzame oplossingen zijn gevonden. "Het daklozenprobleem in Brussel moet worden aangepakt. Het terugdringen van het aantal daklozen is een werk van lange adem, maar we zijn vastberadener dan ooit,” besluit de minister van Welzijn.

Verschillende voorstellen, zoals het gebruik van leegstaande gebouwen, worden nu met de gemeenten van Brussel besproken. Voor dit jaar maakte de regering voor het huisvestigingsprobleem 2,5 miljoen euro vrij en in 2021 zal dat nog eens 5,75 miljoen euro zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?