Opvangcrisis: 12 extra ambtenaren voor Fedasil

© PhotoNews
| Het Klein Kasteeltje, opvangcentrum van Fedasil (archiefbeeld)

Twaalf medewerkers van andere overheidsdiensten kunnen van start gaan om het personeelstekort in de opvangcentra van Fedasil mee op te vangen. Andere bereidwillige kandidaten worden momenteel nog gescreend.

Ter herinnering: door de escalerende opvangcrisis kreeg staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) enkele weken geleden eindelijk gehoor voor haar vraag om extra personeel voor Fedasil. Het opvangnetwerk van Fedasil is immers al maandenlang verzadigd en kan een groot aantal opvangplekken niet openen door personeelsgebrek.

De Moor vond gehoor bij haar collega van Ambtenarenzaken, Petra De Sutter (Groen). Zij beloofde 150 personeelsleden te zoeken bij andere overheidsdiensten, waardoor ongeveer 550 bedden beschikbaar zouden komen.

Screening

“Vandaag hebben we ongeveer 100 medewerkers bereid gevonden om in te springen,” bevestigt de woordvoerder van minister De Sutter aan BRUZZ. “Fedasil is bezig met het screenen van deze kandidaten. Intussen blijven ook de aanmeldingen lopen.”

Ongeveer twaalf van die honderd kandidaten kunnen al van start gaan of zijn al gestart, bevestigt Benoît Mansy, woordvoerder van Fedasil.

Die extra paar handen komen geen dag te vroeg: vorige nacht nog belandden opnieuw asielzoekers op straat. Vrijdagochtend ontlokte die situatie bij de Brussels burgemeester Philippe Close (PS) de nodige frustratie. “Ik aanvaard niet dat dit nog een week langer duurt,” zei hij.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?