| De ouders willen dat hun kinderen al vanaf jongere leeftijd Nederlandse les krijgen.

Ouders Schaarbeekse gemeenteschool willen meer Nederlandse les

Jasmijn Post
© BRUZZ
31/01/2023

Schaarbeekse leerlingen in het Franstalig gemeentelijk onderwijs krijgen pas Nederlandse les vanaf het vijfde en zesde leerjaar. Een veertigtal ouders verzet zich daar tegen, want Nederlandse les is in Brussel al verplicht vanaf het derde leerjaar.

Ofwel zouden alle leerlingen vijfentwintig minuten Nederlandse les volgen, ofwel krijgen ze al hun lesuren in de laatste jaren van het basisonderwijs. "We verkiezen deze uren te concentreren in de laatste jaren, dat is een kwestie van organisatie," zegt schepen Michel De Herde (Défi), die aan de basis ligt van deze regeling, aan BRUZZ.

De gemeente Schaarbeek lost het tekort aan Nederlandstalige leerkrachten in het gemeentelijk onderwijs op die manier al jaren efficiënt op. Nu is er een groep van een veertigtal ouders die deze werkwijze aan de kaak stelt in de Franstalige krant La Capitale. Ouder Tania denkt er zelfs over om haar kinderen naar een andere school te sturen.

Niet alleen de leerlingen van Ecole 13 - wiens ouders in de Franstalige pers getuigden - krijgen op deze manier Nederlandse les: alle Schaarbeekse gemeentescholen werken op dezelfde manier. Dat zegt De Herde. "Zoals in het hele land, kampen we ook in Schaarbeek met een lerarentekort."

Leerkrachten Nederlands gezocht

Vooral de Nederlandstalige leerkrachten zijn moeilijk te vinden. "Voor de leerkracht wiskunde vinden we gemakkelijker vervanging. Dan is iemand uit Italië of Spanje geen probleem. We hopen natuurlijk dat meer moedertaalsprekers zullen solliciteren." Het Franstalig onderwijs in Brussel kreunt al langer onder een tekort aan leerkrachten Nederlands.

Er gaan stemmen op om het taalonderwijs uit te breiden. Zo wil minister van Onderwijs in de Franse gemeenschap Caroline Désir (PS) het vak Nederlands of Duits verplichten vanaf het derde leerjaar basisonderwijs. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez wil het Nederlands zelfs al vanaf het eerste leerjaar verplicht maken in Franstalige scholen en vice versa in Nederlandstalige scholen. Daarvoor moeten wel eerst voldoende leerkrachten worden gevonden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni