Overheden en natuurorganisaties willen stukken groen rond Zoniënwoud verbinden

© PhotoNews
| Herfst in het Zoniënwoud.

Diverse overheden en milieuorganisaties lanceren het plan 'Vliegend Hert' om bestaande stukken groen rond het Zoniënwoud met elkaar te verbinden. Naast de gemeenten Hoeilaart, Linkebeek, Overijse, Sint-Genesius-Rode en Tervuren, de provincie, het Agentschap voor Natuur en Bos nemen ook milieugroepen zoals Natuurpunt en de Regionale Landschappen deel aan het project.

Door één aangesloten natuurgebied te creëren wil men de biodiversiteit meer kansen bieden. Het vliegend hert bijvoorbeeld, de mascotte van het project en de grootste kever van Europa, voelt zich weliswaar thuis tussen Halle en Leuven, maar heeft een aaneengesloten gebied nodig om verder te kunnen uitbreiden.

De initiatiefnemers willen de komende jaren stukken natuur met elkaar verbinden door meer bos, hagen en bomenrijen aan te planten, poelen te graven en natuurgebieden uit te breiden. De ultieme droom is op termijn de drie Brabantse wouden - Hallerbos, Zoniënwoud en Meerdaalwoud - met elkaar te verbinden tot één landschap.

Er wordt ook gerekend op de inwoners om hun steentje bij te dragen tot de realisatie van nieuwe natuurverbindingen. Op de website www.planvliegendhert.be vinden inwoners tips en adviezen om de eigen tuinen een 'natuurlijke make-over' te geven. Er worden in dit verband ook praktische tuincursussen georganiseerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?