Politie betrapt weinig cafés op overtredingen sinds verplichte sluiting

KVDP
© BRUZZ
12/10/2020

Sinds donderdag 8 oktober moeten de Brusselse cafés een maand dichtblijven. Die regel wordt goed opgevolgd, klinkt het bij de Brusselse politiezones. In Schaarbeek, Evere en Sint-Joost moest de politie afgelopen weekend vijf cafés sluiten.

Restaurants mogen nog openblijven tot 1 uur, maar cafés, bars en theehuizen moeten sinds vorige week donderdag volledig dicht. Het is één van de maatregelen waarmee het Brussels Gewest een versnelling hoger schakelt in de strijd tegen het coronavirus. De Brusselse horecazaken lijken de nieuwe regels goed op te volgen, klinkt het bij de politie.

In de politiezone Zuid (Anderlecht, Sint-Gillis, Vorst) werd zaterdag één café gesloten. “We hebben speciale patrouilles die gericht werken rond de coronamaatregelen. Voorlopig kunnen we afleiden dat de regels goed gevolgd worden”, klinkt het. In de politiezone Brussel Noord (Evere, Schaarbeek, Sint-Joost) hebben agenten afgelopen weekend vijf cafés gesloten. “Daarvoor wordt telkens een pv naar het parket gestuurd en krijgt de gemeente een bestuurlijk rapport. Dan wordt beslist wat de verdere gevolgen zijn”, legt politiewoordvoerster Amal Ikhan uit.

In de politiezone Montgomery (Etterbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe, Sint-Pieters-Woluwe) werd sinds donderdag geen enkel café gesloten door de politie. De politiezone Brussel Hoofdstad Elsene geeft geen cijfers over de coronamaatregelen, en binnen de politiezone Brussel-West (Ganshoren, Jette, Koekelberg, Molenbeek, Sint-Agatha-Berchem) wacht men nog op de eerste cijfers sinds donderdag. “Maar tot nu toe hebben we nog geen noemenswaardige problemen gezien. De cafés lijken zich te houden aan de regels”, zegt woordvoerster van de politiezone Brussel-West Caroline Vervaet. “Ook met samenscholingen hebben we nog geen problemen gehad.”

Onderscheid cafés-restaurants

De politiezone Marlow (Oudergem, Ukkel, Watermaal-Bosvoorde) heeft afgelopen weekend geen enkel café moeten sluiten. “Er was slechts één geval van een zaak waarvan het niet duidelijk was of die open mocht blijven”, zegt woordvoerder Philip Vanhees. “In dat geval wordt dan een verslag doorgegeven aan de burgemeester, die dan beslist of de zaak mag openblijven of niet.”

Vorige week, toen cafés nog tot 23 uur mochten openblijven en restaurants tot 1 uur, bleek het onderscheid tussen de twee horecacategorieën niet duidelijk te zijn voor de politie. “Wij volgen nu het ministerieel besluit en de federale richtlijnen”, zegt de woordvoerster van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene vandaag.

Het besluit van de minister-president maakt een onderscheid tussen restaurants en drankgelegenheden. Die tweede categorie wordt gedefinieerd als “plaats toegankelijk voor het publiek bedoeld voor de consumptie van al dan niet alcoholische dranken ter plaatse, ook al is deze activiteit slechts bijkomstig.” Het gaat dan om “cafés, bars, tapgelegenheden, theehuizen, cafetaria's en elke andere plek waar alcoholische en niet-alcoholische dranken worden aangeboden voor verbruik ter plaatse.”

'Hulp van de gemeente'

“Wij bekijken het geval per geval”, zegt Philip Vanhees van de politiezone Marlow. “We vragen onze agenten om altijd naar de omstandigheden te kijken en zich te baseren op de vaststelling ter plaatse.” Als in een horecazaak waar twijfel over bestaat klanten met alleen een drankje aan tafel gezien worden, kan de zaak gesloten worden of wordt de burgemeester op de hoogte gebracht.

Ook de politiezone Zuid werkt nauw samen met de gemeentelijke administraties. “Wij hebben hulp gevraagd aan de gemeentelijke diensten die bevoegd zijn voor de toelatingen van horecazaken”, aldus de politiewoordvoerster. “De gemeenten hebben lijsten opgesteld die in een gegevensbank terechtkomen. Daarmee is het voor ons duidelijk.”

"Voor ons is het onderscheid duidelijk", klinkt het nog in de politiezone Montgomery. "In brasseries en cafés-restaurants kan men ook drankjes bestellen, maar dat mag nu alleen als men aan tafel zit om iets te eten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , cafésluiting , horecasluiting , coronamaatregelen , politie , handhaving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni