Brussel Kiest 2018 Gemeentehuis Anderlecht

| Gemeentehuis Anderlecht.

PVDA: 'Roemenen en Bulgaren gediscrimineerd in Anderlecht'

TD
© BRUZZ
19/04/2019

Roemenen en Bulgaren die zich aanmelden bij het Dienst Bevolking in Anderlecht, mogen niet aan het loket voor EU-burgers aanschuiven, maar hebben een eigen loket. Discriminatie, volgens PVDA. Niets van, zegt schepen van bevolking Fabienne Miroir (PS). "Het is een manier om die bevolkingsgroepen beter te bedienen," zegt ze.

Willen Roemenen of Bulgaren zich in Anderlecht registreren, dan moeten ze dat aan een apart loket doen en niet, zoals andere mede-EU-burgers, bij het EU-loket. Ze moeten namelijk langs bij het loket dat burgers buiten de EU bediend. "Hoezo? Dat is discriminatie. Roemenen en Bulgaren zijn EU-burgers," zegt Giovanni Bordonaro, gemeenteraadslid voor PTB-PVDA. "Anderlecht ontmoedigt Roemenen en Bulgaren om zich in te schrijven in de gemeente," zegt hij.

De schepen van burgerlijke stand Fabienne Miroir (PS) is niet te spreken over die uitspraak. "Ik kan er niet tegen dat er wordt gesuggereerd dat Anderlecht een racistisch gemeentebestuur heeft dat moedwillig discrimineert," fulmineert ze in de krant La Capitale.

Volgens haar is het aparte loket voor EU-burgers uit Roemenië en Bulgarije het gevolg van een overgangsregeling. De twee landen betraden de EU in 2007, maar kregen pas toegang tot de Schengen-zone in 2012.

Die overgang verliep toen niet vlot, waardoor de gemeente besliste het aparte loketregime te bewaren. "Voor een betere dienstverlening," zegt Miroir. "Er staan bijvoorbeeld 4.593 Roemenen op de wachtlijst, dat is even veel als alle Marokkanen, Congolezen, Syriërs en Kameroenezen samen. Voor EU-burgers zijn er drie loketten tegenover zeven voor de rest."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Samenleving , PTB-PVDA , EU-burgers , discriminatie , Giovanni Bordonaro , fabienne miroir

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni