'Roos' is geselecteerd voor Warmste Week

thumbnail_zomer_2021_4.jpg
© Toop
| De Warmste Week draait dit jaar rond het thema ‘kunnen zijn wie je bent’.
© Toop
| De Warmste Week draait dit jaar rond het thema ‘kunnen zijn wie je bent’.

Het project ‘Roos’ van de Brusselse organisatie Toop is een van de tweehonderd geselecteerde projecten van De Warmste Week 2021. Toop is er voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking. “Niet de kinderen en jongeren met een beperking moeten zich aanpassen, maar wel het aanbod zelf,” aldus de organisatie.

De Warmste Week draait dit jaar rond het thema ‘kunnen zijn wie je bent’. Voor Toop is het een gelegenheid om aandacht te vragen voor kinderen en jongeren met een beperking, die te vaak over het hoofd worden gezien in het stedelijk beleid.

Zo hoopt Toop dat jongeren met een verstandelijke beperking meer kunnen gaan deelnemen aan aangepaste activiteiten.

“Kinderen en jongeren met een beperking maken ook deel uit van onze stad. Op dit moment hebben ze nog te weinig hun plaats kunnen opeisen en is een aanbod op maat te beperkt,” aldus Toop, de Brusselse werking van het Medisch Pedagogisch Centrum Sint-Franciscus dat ondersteuning biedt aan Brusselse kinderen en jongeren met een beperking. "We willen de kans grijpen om via De Warmste Week voor kinderen en jongeren met een beperking een verschil te maken."

Vrijetijdsaanbod

Waarom 'Roos'? "Enkele jaren geleden raakte ik in gesprek met de mama van Roos, een meisje van toen 14 jaar met een verstandelijke beperking," vertelt Maren, coördinator van Toop. "Haar mama vertelde me dat ze niet goed wist waar haar dochter nog aansluiting kan vinden. Er was simpelweg te weinig naschools en vakantieaanbod in Brussel voor jongeren als Roos. Als organisatie zijn we dit gaan onderzoeken, en dit werd snel bevestigd."

Concreet wil de organisatie met de kinderen en jongeren deelnemen aan het aanbod van dansatelier Leon en het sociaal-inclusieve Circus Zonder Handen, beide in Molenbeek gevestigd. “Deze twee organisaties vullen de visie van Toop perfect aan: kijken naar de mogelijkheden van iemand, en je eigen manier van werken hierop aanpassen. Zo kan je zijn wie je bent,” klinkt het nog.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?