Vossenplein c Carl Guderian

Sociale media mobiliseren tegen parking onder Vossenplein

© brusselnieuws.be
25/11/2014

Na de marktkramers, mobiliseren ook buurtbewoners en sympathisanten tegen een parking onder het Vossenplein in de Marollen. Een Facebookgroep tegen het plan overtuigde op minder dan een dag meer dan 2.000 mensen.

Het protest tegen het plan om nieuwe parkeergarages te bouwen in de Vijfhoek zwelt aan. Vooral het voornemen om ook het Vossenplein open te gooien voor de bouw van een nieuwe parking, stuit veel mensen tegen de borst. Tegenstanders vrezen onder meer voor het voortbestaan van de dagelijkse rommelmarkt, een Brussels instituut.

Na de bekendmaking van het langverwachte circulatieplan voor de Vijfhoek maandag, lanceerden ongeruste Brusselaars de Facebookpagina 'We love Jeu de Balle'. De pagina telt na minder dan 24 uur al meer dan 2.000 fans. Dinsdagnamiddag rond 17 uur waren het er al 3.120.

De initiatiefnemers klagen dat de Stad "een van de meest magische plaatsen" in Brussel van haar ziel willen beroven. "Enkel een stad die nu al zowat de slechtste naam in de wereld heeft op het vlak van urbanisme kan er aan denken om een van zijn weinige echte toeristische trekpleisters eigenhandig naar de vaantjes te helpen", klinkt het. Ondertussen circuleert ook al een petitie tegen de parking onder het Vossenplein.

Verzaveling
Veel mensen zijn bang dat een parking voor extra autoverkeer door de smalle straten van de Marollen zal zorgen. Maar meer nog is er bezorgdheid over het lot van de dagelijkse markt. Dat denkt ook Gwenaël Breës, buurtbewoner en activist.

"Het centrum moet voor de Stad vooral aseptisch mooi zijn, en chic", schrijft Breës op zijn blog. "Een soort permanent themapark voor evenementen en toeristen. De rommelmarkt dreigt slachtoffer te worden van die disneyficatie van het centrum."

Het is waarschijnlijk dat de marktkramers zullen moeten verhuizen tijdens de werken. Mogelijk kunnen ze tijdelijk terecht aan het plein aan de Kapellekerk. Dat wordt een beetje groter, maar zal nooit groot genoeg zijn om alle marktkramers op te vangen. De gelegenheid voor de Stad om een selectie door te voeren en enkel de betere verkopers van prijzig antiek over te houden, vrees Breës. De zogenaamde 'verzaveling' van de Marollen zou daarmee compleet zijn.

Het stadsbestuur wil in totaal vier nieuwe parkeergarages laten bouwen, behalve onder het Vossenplein, ook onder het Rouppeplein, de Nieuwe Graanmarkt en het IJzerplein. De extra parkeercapaciteit moet de uitbreiding van de voetgangerszone compenseren. De financiering van de parkings laat de Stad echter over aan de privésector. Het is dan ook nog niet zeker of er wel bedrijven geïnteresseerd zijn om de geplande parkeergarages effectief te realiseren.

Vossenplein

De Stad Brussel plant een ondergrondse parking onder het Vossenplein. De parking is een van de vier nieuwe parkings in de Vijfhoek, die voor bijkomende parkeerplaatsen moet zorgen in het centrum. Buurtbewoners, handelaars en marktbezoekers zijn er niet gerust in. U leest er alles over in ons dossier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Vossenplein

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni