| Vlnr: adocaat Marie-Pierre de Buisseret, priester Daniel Alliët, advocaat Alexis Deswaef en Mehdi Kassou (Burgerplatform)

Spreekbuizen van sans-papiers uitgenodigd in de Kamer

© Belga
09/11/2021

De Kamercommissie Binnenlandse Zaken zal staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) en de vier vertegenwoordigers van de groep mensen zonder papieren die afgelopen zomer in hongerstaking gingen, binnenkort horen. Die zitting zal achter gesloten deuren plaatsvinden.

De vier woordvoerders die optreden voor de ruim 450 mensen die afgelopen zomer in hongerstaking gingen in de hoop op collectieve regularisatie, onder wie advocaat Alexis Deswaef en priester Daniel Alliet, betichtten Mahdi vorige week van woordbreuk. Volgens hen heeft de staatssecretaris bij de beëindiging van de hongerstaking garanties gegeven dat een aantal elementen in de dossiers zouden leiden tot regularisatie, en stellen ze nu vast dat dat toch niet het geval is.

Mahdi, maar ook de topman van de Dienst Vreemdelingenzaken Freddy Roosemont, betwisten dat. Op vraag van Défi-Kamerlid François De Smet buigt de Commissie Binnenlandse Zaken zich nu over de kwestie. Deswaef en co zullen worden gehoord, net als Mahdi. Dat verzoek werd unaniem gesteund, al vroegen CD&V en Open VLD wel om zittingen achter gesloten deuren, omdat het over individuele dossiers van mensen zonder papieren zou kunnen gaan.

De Smet is tevreden dat er hoorzittingen komen, maar betreurt wel dat die niet openbaar zullen zijn. "Wat in juli is afgesproken gaat niet over dossiers van X of Y maar wel over criteria die in aanmerking zouden worden genomen bij de beoordeling van die dossiers. Wat we hier zien is een Vivaldi-compromis: de meerderheid wil de regering behoeden van een nieuwe crisis over wat zich in juli heeft afgespeeld."

De hongerstaking veroorzaakte afgelopen zomer hoogspanning binnen de regering-De Croo, toen de Franstalige regeringspartijen PS en Ecolo ermee dreigden uit de regering te stappen als er hongerstakers zouden overlijden. Beide partijen hebben zich tot nog toe nog niet uitgelaten over de beschuldigingen aan het adres van Mahdi.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni