Staatssecretaris De Moor en burgemeester Moureaux botsen over aanpak migratiecrisis

Catherine Moureaux (PS), burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek Catherine Moureaux (PS), burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek
© PhotoNews
| Catherine Moureaux (PS), burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek.
© PhotoNews
| Catherine Moureaux (PS), burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek.
Updated: 07-12-2022 - 11:31

Burgemeester Catherine Moureaux (PS) pleit om de opvang van asielzoekers te spreiden over de verschillende Brusselse gemeenten. "Waarom telt Molenbeek twee opvangcentra, en Ukkel geen enkel?" Die kritiek blijkt niet te kloppen, Fedasil liet aan onze redactie weten dat er wel een opvangcentrum is in de gemeente Ukkel, in de Hamstraat om precies te zijn. Staatssecretaris Nicole de Moor (CD&V), bevoegd voor Asiel en Migratie, benadrukt dan weer dat er vooral samengewerkt moet worden.

Op de brug van de Koolmijnenkaai slapen nog steeds migranten in tentjes, voornamelijk mannen die geen opvangplaats vonden. De gemeente stelt vast dat De Moor, als staatssecretaris bevoegd voor Asiel en Migratie, voorlopig nog steeds niet ingrijpt, ondanks de temperaturen die onder nul zakken.

'Gijzelaars'

"Maar, als er een dode valt, zal het ineens de verantwoordelijkheid van de burgemeester worden", voorspelt Rachid Barghouti, woordvoerder van Catherine Moureaux. Hij zegt daarom dat de asielzoekers "gijzelaars" geworden zijn van de staatssecretaris.

Ook de vierhonderd asielzoekers die verblijven in Home Sebrechts noemt Barghouti "gijzelaars". Recent nog besliste de rechter dat het Fedasil-opvangcentrum in het voormalig rusthuis Home Sebrechts zou moeten sluiten. Toch maakt Fedasil voorlopig geen aanstalten om de inwoners te verhuizen. Moureaux denkt erover om het gebouw te laten verzegelen en vraagt De Moor dringend om een oplossing.

Tweede armste gemeente

De federale staatssecretaris heeft ondertussen een fonds vrijgemaakt voor gemeentes die vrijwillig opvang voor asielzoekers wil organiseren. Maar dat is naast de kwestie, volgens Barghouti. "Molenbeek is de tweede armste gemeente, met 16.000 mensen per vierkante kilometer. In Ukkel leven 3500 personen per vierkante kilometer. Waarom telt Molenbeek dan twee opvangcentra van Fedasil en Ukkel geen enkel?"

Om die reden vraagt burgemeester Catherine Moureaux (PS) in La Dernière Heure om een spreidingsplan voor de opvang van asielzoekers. Moureaux maakt zich sterk dat ze tweehonderd geschikte profielen kan aandragen van mensen die in de asielcentra willen werken.

Oekraïne

In een interview met de RTBF erkent De Moor dat er sprake is van een urgente migratiecrisis door het koude weer. “Maar het is een gevoelig debat en sereniteit is op zijn plaats”, reageert ze op het recente betoog van de gemeente Molenbeek. “De opvang van Oekraïense vluchtelingen was blijkbaar geen probleem, maar zodra ze asielzoekers uit andere landen moesten opvangen, werd het een probleem en zei burgemeester Moureaux dat het gebouw niet geschikt was.”

Daarbovenop contacteerde Fedasil onze redactie telefonisch met de boodschap dat Ukkel wel degelijk een opvangcentrum heeft en Moureaux haar vergelijking dus geen steek houdt.

De instelling voor de opvang van asielzoekers creëerde in november al ruim 1000 extra plaatsen, maar de opdracht wordt er niet makkelijker door, integendeel. "Het NIMBY (Not In My Back Yard) fenomeen helpt niet, als niemand wil dat mensen op straat slapen hebben we ieders medewerking nodig", legt de staatssecretaris uit. De gemeenten verplichten om opvangplaatsen te creëren, blijft ze evenwel weigeren. Het is de opdracht van Fedasil om het onthaal te organiseren, benadrukt ze. “We moeten blijven samenwerken, maar als bepaalde gemeenten beslissen om centra te sluiten, komt dat de aanpak niet ten goede.”

Hotels

Op de blijvende druk om hotels en jeugdherbergen open te stellen voor mensen die onderdak zoeken, wil De Moor niet ingaan. “We hebben niets aan tientallen plaatsen hier en daar. We moeten samen naar grote structurele oplossingen zoeken.” Ze kijkt daarvoor ook naar de Europese Unie, waarvan ze vindt dat sommige lidstaten hun verantwoordelijkheid blijven ontwijken.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?