Gaypride 2019 c Karen Vandenberghe 07

Archiefbeeld Pride 2019

Stad Brussel lanceert actieplan voor LGBTQI+ mensen

Heleen Debeuckelaere
© BRUZZ
18/09/2020

De stad Brussel, op aansturen van schepen van Gelijke Kansen Khalid Zian (PS) en schepen van Cultuur Delphine Houba (PS), lanceert een nieuw actieplan ter ondersteuning van LGBTQI+ personen. Het plan is het resultaat van een analyse van de cel Gelijke Kansen binnen de Stad Brussel. Die heeft elk departement van de administratie doorgenomen en geeft aan wat beter kan.

Het soort maatregelen die in het actieplan worden aangestipt gaan van een toename van het aantal symbolische acties per jaar, zoals het ophangen van de Pride-vlag of het schilderen van zebrapaden in de regenboogkleuren, naar een verhoging van het aantal ruimtes dat 'ter beschikking wordt gesteld' aan LGBTQI+ organisaties. De organisaties betalen overigens wel huur voor die ruimtes.

Door de band genomen zijn de meeste maatregelen gericht op bijkomende opleidingen voor gemeente- en educatief personeel, en een toename in de zichtbaarheid van LGBTQI+ mensen in de externe communicatie van de gemeente. Een paar opvallendere aankomende maatregelen zijn: bij nieuwbouw of grote aanpassing van sportgebouwen aangepaste infrastructuur voorzien om transgenderpersonen te verwelkomen en genderneutrale toiletten te voorzien, het toevoegen van ‘X’ bij ieder formulier of jobaanbieding en een toename van het aantal straten dat de naam draagt van personen uit de LGBTQI+ gemeenschap.

Alles kan beter

Maar het plan bevat ook controversiële maatregelen, zoals de deelname van de politie aan de Pride parade werd opgenomen in de maatregelen. "De gemeente voorziet een systematische deelname van de politie aan de Pride" staat er te lezen, iets wat niet in alle lagen van LGBTQI+ gemeenschap als eenduidig positief wordt gezien: “Daar moet wel meer duidelijkheid over komen, want de politie is reeds op elk publieke evenement of manifestatie aanwezig,” zegt coördinatrice van het Rainbow House Rachael Moore. “Wil dit dan zeggen dat de Stad Brussel de Pride organisatoren zal verplichten om de politie een rol te geven in de manifestatie als deelnemend lid van de parade zelf?”

Tijdens de Pride in 2019 werden een aantal deelnemers van de Pride hardhandig door de Brusselse politie uit de parade gehaald omdat zij protesteerden tegen de politieke recuperatie van de Pride. Volgens woordvoerster van Zian, Florence Cabrera, gaat het vooral over een informatieve rol om aan deelnemers van de Pride te tonen welke meldingsmiddelen voor geweld of discriminatie tegen LGBTQI+ mensen er zijn.

“Het is een vrij gevorderd plan, maar natuurlijk alles kan nog beter,” aldus Moore, “in het algemeen zie ik veel aandacht voor educatie, wat zeer goed is. Maar dan nodig ik de Stad Brussel uit om andere gemeenten te overtuigen om ons project voor gemeenten en openbare diensten ‘All Genders Welcome’ mee met hen te ondersteunen. Dat werd vroeger door het Gewest gesubsidieerd, maar sinds we die subsidie zijn verloren kunnen gemeenten zelf ook een steentje bijdragen. Brussel-Stad neemt al deel aan 'All Genders Welcome' en kan daar dus een leidend voorbeeld in zijn.”

Gewestelijke stappen

Dit is het eerste actieplan van de Stad Brussel rond deze thematiek dat alle delen van de gemeenteadministratie raakt. In 2017 werd onder de bevoegdheid van staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) reeds een gewestelijk actieplan rond dezelfde thematiek opgesteld voor de periode 2017-2020. Dat plan legde een grote nadruk op de monitoring van geweld en het beter opleggen van bestaande regelgeving en sensibilisering.

Ondanks dat plan bleek in 2019 dat slachtoffers van geweld omwille van hun seksuele voorkeur of genderidentiteit niet of met veel moeite hun weg vonden naar het dat jaar speciaal daarvoor opgerichte platform van de politie. In februari 2020 bleek opnieuw dat slechts zes slachtoffers van het meldpunt gebruik hadden gemaakt, sinds de oprichting ervan in mei 2019. De politie van Brussel Hoofdstad-Elsene heeft het meldpunt intussen een prominentere plek gegeven op haar website.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, lgbtq+, LGBTQIA, rachael moore, Rainbow House, RainbowHouse, Khalid Zian, Delphine Houba, Bianca Debaets

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni