| Een witte mars in Sint-Joost voor de vermoorde Eunice (23). Zij werd in 2018 neergestoken door een ontevreden klant.

Stad Brussel vernoemt straat naar vermoorde sekswerker Eunice Osayande

ADD
© BRUZZ
14/09/2021

De Aken- en Willebroekkaai worden binnenkort verbonden door een nieuwe straat. De Stad Brussel kiest voor de Eunice Osayandestraat als straatnaam, een eerbetoon aan de Nigeriaanse sekswerker die in juni 2018 brutaal vermoord werd achter het Noordstation.

In 2016 komt Eunice in thuisland Nigeria in handen van een bende die haar misleidde met de belofte van een mooie toekomst en werk in Europa. Samen met enkele andere meisjes begint ze aan de barre tocht richting België. Onderweg worden de meisjes met een ritueel gedwongen om trouw te blijven aan de pooiers en worden ze meermaals verkracht.

Met een rubberbootje maken ze de oversteek naar Italië waar Eunice wordt opgewacht door een smokkelaar uit de bende van haar Brusselse pooier. Eens aangekomen in Brussel wordt ze meteen in de prostitutie gedwongen. Ze moet haar pooiers 45.000 euro voor de smokkel en een wekelijkse huur betalen. Samen met enkele andere slachtoffers wordt ze ondergebracht in een smerig appartement in de buurt.

17 messteken

In de nacht van 4 op 5 juni 2018 steekt een ontevreden klant haar met 17 messteken neer. De dader, een 17-jarige man, kon 2 weken later worden opgepakt en wacht zijn proces af.

Het proces tegen de smokkelbende werd in januari van dit jaar beslecht. De vier daders kregen tussen de 33 maanden en 4 jaar celstraf. Drie andere meisjes konden uit de klauwen van het netwerk gered worden.

Haar dood veroorzaakte veel ophef in de wijk en een stille mars werd georganiseerd. Met de Eunice Osayandestraat wil de Stad Brussel blijvend aandacht vestigen op alle (vergeten) vrouwen die het slachtoffer werden van mensenhandel, seksueel geweld en feminicide.

“De Stad Brussel is al een tijdje bezig met het vervrouwelijken van de Brusselse straatnamen", zegt schepen van Stedenbouw Ans Persoons. "Tot nu toe hebben we steeds gekozen voor markante - doch vaak vergeten - vrouwen met een uitzonderlijk talent of een opvallende verwezenlijking. Maar feminisme gaat voor mij niet enkel om vrouwen die uitblinken. Inclusief feminisme gaat over de rechten en de strijd van vrouwen op elke maatschappelijke rang. 42% van de vrouwen tussen 16 en 69 jaar oud kreeg ooit te maken met fysiek seksueel geweld. Bij sekswerkers ligt dit percentage nog veel hoger. De strijd om deze hallucinante hoge cijfers naar beneden te krijgen, verdient meer aandacht en urgentie. En net daarom krijgt Eunice Osayande vandaag een straat.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni