| Haricot Magique is een plek waar ouders elkaar ontmoeten, gerund door vrijwilligers.

Tijdelijk project See U eindigt: babycafé Haricot Magique vertrekt eind maart

© BRUZZ
04/01/2022

Het babycafé Haricot Magique op de See U-site in Elsene zal eind maart de oude rijkswachtkazene moeten verlaten. Beetje bij beetje zullen ook de overige ondernemers vertrekken van hun pop-uplocatie – die al eens met een jaar werd verlengd. Wie wanneer vertrekt wordt in de loop van deze maand duidelijker.

Het babycafé Haricot Magique werd in juli 2019 geopend in het kader van de tijdelijke bezetting See U in de oude rijkswachtkazerne Fritz Toussaint in Elsene, maar zal binnenkort zijn deuren moeten sluiten. Dat schrijft BX1 en bevestigt de coördinator van See U aan BRUZZ. Met de sluiting van het babycafé wordt ook de sluiting van andere pop-upinitiatieven aangekondigd.

Het babycafé biedt activiteiten voor kinderen en ouders, met als doel om ouders samen te brengen. In oktober 2020 had de vereniging al laten weten dat zij op zoek was naar een herhuisvestingsoplossing en subsidies, maar dat is niet gelukt. De vereniging zal op 27 maart een ‘feestelijke afsluiting’ van het babycafé organiseren.

De nood aan informatie voor jonge ouders is hoog, constateerde initiatiefneemster Rachida Bouganzir de afgelopen jaren in het babycafé. Daarom heeft ze beslist om nu een website uit te bouwen die als drietalige wegwijzer moet dienen voor Brusselse ouders. Het moet informatie verschaffen en handige adressen verzamelen voor verschillende fases van het ouderschap, van zwangerschap tot vrijetijdsinvulling voor jonge kinderen. Ze mikt hiervoor op donaties van ouders zelf.

Nieuwe stadswijk

De rijkswachtkazerne Fritz Toussaint wordt de komende jaren getransformeerd tot een nieuwe wijk onder het label Usquare, in afwachting van de start van de werken was er een tijdelijke bezetting uitgewerkt. De eerste werken zijn in december gestart. In die eerste fase zijn de gebouwen voor de universiteiten VUB en ULB aan de beurt.

Enkele ondernemers zijn al vertrokken, Haricot Magique volgt eind maart en ook daarna zullen ondernemers een voor een de tijdelijke bezetting verlaten. Het is op dit moment nog niet duidelijk wie er in de zomer zal overblijven. Halverwege januari komt daar volgens de coördinator van See U, Nadia Desormeaux, meer duidelijkheid over.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni