Unia extra waakzaam voor opkomst Vlaams Belang

© PhotoNews
| Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang, de dag na de verkiezingsoverwinning van zijn partij op 26 mei 2019.

Unia maakt zich zorgen om de verkiezingsoverwinning van Vlaams Belang in Vlaanderen. Het gelijkekansencentrum vreest dat extreemrechts de debatten zal beïnvloeden. "We zullen extra waakzaam zijn zodat ook de belangen van minderheden op de politieke agenda staan."

Dé conclusie van de verkiezingsuitslag op 26 mei was wel dat Vlaams Belang opnieuw populair is. Vooral in Vlaanderen dan toch. Patrick Charlier, de voorzitter van gelijkekansencentrum Unia, laat alvast weten klaar te staan om op te treden. "Zelfs juridisch, als dat nodig zou zijn", aldus Charlier in de krant La Dernière Heure.

"Er is nu eenmaal een risico dat het debat extreemrechts kleurt, zelfs als Vlaams Belang niet mee bestuurt. We zullen extra waakzaam moeten zijn", aldus Charlier nog. Unia is een openbare instelling, maar ook onafhankelijk. "Vanuit ons mandaat moeten we erop toezien dat de meerderheid ook de minderheden niet vergeet."

Vlaams Blok

In 2004 lag Unia met een klacht aan de oorsprong van de veroordeling van drie vzw's van het Vlaams Blok wegens racisme en xenofobie. Dat zou later leiden tot de ontbinding van de partij. "Als dat nodig is, zullen we niet twijfelen om ook klacht neer te leggen tegen Vlaams Belang. Maar de partij let erop dat de grenzen niet overschreden worden. Vlaams Belang meet zich een gematigder imago aan", aldus Charlier.

In zijn partijprogramma pleit Vlaams Belang overigens voor de ontbinding van het gelijkekansencentrum Unia. "De jaarlijkse miljoenensubsidiëring van deze instelling moet worden stopgezet", luidt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?