Vakbond klaagt werkdruk in asielcentra aan

© PhotoNews

Het ACV trekt aan de alarmbel: volgens de christelijke vakbond kreunen de personeelsleden van Fedasil onder de werkdruk. “De asielcentra zitten overvol en er is veel te weinig personeel. Het is alsof ze wachten tot er iets ernstigs gebeurt.”

“Alle centra zitten overvol en ook aan het aanmeldpunt van het Klein Kasteeltje staan dagelijks ellenlange rijen,” zegt Hilde De Leeuw, secretaris van ACV Openbare Diensten, aan BRUZZ. “Bovendien moesten we naar een nieuw aanmeldcentrum zonder dat alles daar naar behoren werkt. Met als gevolg veel problemen.”

Naar eigen zeggen probeert het ACV al maanden gehoor te krijgen bij de directie, maar zonder resultaat. “Vanuit hun ivoren toren wordt de aardappel voortdurend doorgeschoven, en op het terrein verandert er niets. Ik ben doodsbang dat er binnenkort iets ernstigs gebeurt,” aldus De Leeuw.

Staking

Voorlopig plant het ACV geen acties. “Het personeel voelt zich ontzettend verantwoordelijk tegenover de mensen die ze moeten helpen,” zegt De Leeuw. “Ze zeggen dat ze geen tijd hebben om te staken omdat ze nu eerst wachtrijen moeten afwerken.”

Al sluit De Leeuw niet uit dat er maatregelen getroffen zullen worden als de situatie niet snel verandert. “Op dit moment heb ik nog niets gehoord van de andere vakbonden. Maar ik vermoed dat ook zij met de problemen bezig zijn.”

Eerder beweerde de woordvoerder van DVZ dat zijn dienst meer dan de gevraagde 50 aanvragen per dag kon behandelen. Maar de werkdruk situeert zich volgens De Leeuw eerder in de opvang, en niet bij het aanmelden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?