Vakbonden protesteren aan Justitiepaleis tegen inval Globe Aroma

© TH / BRUZZ

Een vijftigtal leden van de vakbonden ACV-CSC en ABVV-FGTB hebben maandagmorgen verzameld op het Poelaertplein voor het Brusselse Justitiepaleis. Ze manifesteerden er voor de vrijlating van vakbondsmilitant Mounir Tahri en kunstenaar Jiyed.

Beiden werden opgepakt bij de politie-actie in het Brusselse kunstenhuis Globe Aroma twee weken geleden. De twee zitten nog altijd vast in het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel.

Maandag gaat het dossier van kunstenaar Jiyed en Mounir Tahri van het Comité van Werknemers met en zonder papieren van ACV Brussel, naar de Brusselse raadkamer. Daar valt na de middag de beslissing of ze het land uitgezet worden.

Voor de vakbonden is de inval bij Globe Aroma een inbreuk op het recht om samen te komen en zich artistiek uit te drukken. Ze eisen daarom de onmiddellijke vrijlating.

'Schuld bij werkgever'

Mounir Tahri kwam in 2006 aan in België en werkte hier tussen 2008 en 2012 voor een onderaannemer in de schoonmaaksector. Nadat hij in 2009 een positief antwoord kreeg op zijn regularisatiedossier, verloor Tahri de mogelijkheid om zijn verblijf te regulariseren.

Die schuld ligt volgens de vakbonden bij de werkgever, want die liet Tahri werken in omstandigheden die in strijd zijn met de sociale wetgeving. Het dossier dat het ACV indiende voor economische uitbuiting is nog altijd lopende.

Afhankelijk van de beslissing van de raadkamer zullen er al dan niet verdere acties volgen. Bij een negatieve uitkomst zullen de vakbonden een overleg met premier Charles Michel eisen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?