Vaste waarde ‘A la Mort Subite’ in slechte papieren door corona

© Belgaimage
| Café A la Mort Subite, sinds 1928 gevestigd aan de Warmoesberg, in het centrum van Brussel-Stad.

Eigenaar van het Brusselse Geuze-café ‘A la Mort Subite’ Bernard Mouchart trekt aan de alarmbel. “Sinds corona staat onze omzet op min 85 procent, dan weet je ook hoe laat het is.”

Het café is al sinds 1928 een baken in het Brusselse cafélandschap, maar kampt nu door de strenge maatregelen met financiële problemen. Bernard Mouchart, die samen met Olivier Hautfenne eigenaar is van ‘A la Morte Subite’, spreekt duidelijke taal: “Hier in het centrum van Brussel zitten we allemaal in hetzelfde schuitje. Ik durf wedden dat veel cafés en restaurants al te maken hebben met een virtueel faillissement.”

‘De Grote Markt is leeg’

Voor het café aan de Warmoesberg is vooral het uitblijven van de toeristen en de kantoorgangers die ‘s middags komen lunchen de dooddoener. “Vandaag komt enkel nog ons vast cliënteel langs, maar dat is slechts 20 procent van wat we ervoor hadden.” Hoewel de klanten wegblijven, blijven de rekeningen wel binnenkomen: “Huur, gas, elektriciteit, personeel. De premies die we van de regering krijgen zullen niet genoeg zijn om die kosten te dekken”, zegt Mouchart.

Momenteel hebben de eigenaars al veertien werknemers op tijdelijk werkloos moeten zetten en de twee steken ook zelf hun handen uit de mouwen. “Om onze zaak te redden proberen we zoveel mogelijk zelf te doen. We hebben geen financieel plan, want niemand weet hoe lang dit nog zal duren, en leningen afnemen is moeilijk op onze leeftijd”, zegt Mouchart. De omzet van het café staat nu op min 85 procent.

Mouchart waarschuwt: “Als er geen hulp komt voor de Brusselse horeca, dan zal 60 procent failliet gaan.” Hopelijk betekent corona geen plotse dood voor ‘A la Mort Subite’.

Café A la Mort Subite, sinds 1928 gevestigd aan de Warmoesberg. Deze foto dateert uit 1999
© Belgaimage
| Café A la Mort Subite, sinds 1928 gevestigd aan de Warmoesberg. Deze foto dateert uit 1999.
20191030 Smart city Mort Subite BRUZZ ACTUA 1682
© Photonews

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?