Vervoort na chaos Paleizenstraat: 'Gouverneur verwittigd na go van federaal niveau'

MW
© BRUZZ
16/02/2023

"We wisten niet op voorhand dat een deel van de inwoners van het kraakpand naar Vlaanderen zou gaan." Dat zegt Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) in reactie op de kritiek van de burgemeester van Sint-Pieters-Leeuw en de gouverneur van Vlaams-Brabant.

“Op het moment dat we wisten dat het de bedoeling was om een deel van die mensen naar het hotel te brengen, hebben wij contact gehad met het federale niveau om te vragen of dat mogelijk was,” reconstrueert Rudi Vervoort aan BRUZZ het verloop van de verhuis naar het Ibis-hotel in Ruisbroek, een deelgemeente van Sint-Pieters-Leeuw.

“Het antwoord was ‘ja’, waarna de Hoge Ambtenaar Sophie Lavaux onmiddellijk contact opgenomen heeft met de gouverneur van Vlaams-Brabant. Ook de hoofdcommissaris van de politie heeft zijn Vlaamse collega toen gecontacteerd,” klinkt het bij Vervoort.

Rijkelijk laat

Een heel ander geluid valt echter te horen bij de gouverneur van Vlaams-Brabant. Volgens Jan Spooren stelde Brussel de provincie Vlaams-Brabant pas rijkelijk laat op de hoogte.

Vervoort begrijpt die reactie, maar “we wisten ook niet op voorhand dat een deel van die mensen naar Vlaanderen zou gaan,” aldus Vervoort, die zegt wel vroeger dan een “uurtje op voorhand” te hebben gecommuniceerd met de gouverneur. “Vanaf het moment dat wij het fiat hebben gekregen om die mensen naar het hotel te brengen, hebben we contact opgenomen.”

Gevraagd naar waarom Vervoort niet eerder op de hoogte was van die beslissing, wees hij op het feit dat niet Brussel, maar het federale beleidsniveau bevoegd is voor de opvang van vluchtelingen. "Wij draaien al maanden en jaren op voor een bevoegdheid die niet de onze is. Dat moet iedereen wel beseffen,” aldus het hoofd van de Brusselse regering.

Niet moment om vinger te wijzen

Toch blijft Vervoort die inspanningen leveren, “om humanitaire redenen. Als iedereen zijn werk doet, komen we altijd tot een positieve uitkomst,” concludeert de minister-president. “Ik verwijs daarmee naar de verklaring van de premier, met wie ik het volledig eens ben. Het was niet perfect, maar er komt wel een duurzame oplossing.”

Over de evacuatie zei premier De Croo vandaag dat die "niet gelopen is zoals het moet", maar dat het "niet het moment is om met de vinger te wijzen.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie