Liesbeth Homans Vlaams minister Stedenbeleid (N-VA)

| Liesbeth Homans (N-VA), Vlaams minister bevoegd voor Stedenbeleid (archiefbeeld)

Vlaanderen investeert 1,25 miljoen euro in VGC-projecten

© BRUZZ
22/12/2018

De Vlaamse regering investeert voor 1,25 miljoen euro in twee projecten van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) in Brussel. Het gaat om een project dat mikt op armoedebestrijding en een stadsvernieuwingsproject, meldt initiatiefneemster Liesbeth Homans (N-VA), Vlaams minister bevoegd voor Stedenbeleid.

Ruim 1 miljoen euro wordt uitgetrokken voor nieuwe infrastructuur voor ‘Centrum West'. Dat is een werking voor maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren van vzw D’ Broej.

De werking tracht jongeren uit een precaire situatie te halen. Met de nieuwe infrastructuur wil de VGC de werking in de wijk Westpark uitbreiden door het aanbod van ateliers, gespreksgroepen en vorming voor talentontplooiing en competentieontwikkeling te vergroten.

Coaching en begeleiding

Centrum West ondersteunt zowel kinderen, jongeren als hun ouders aan de hand van individuele en groepstrajecten rond opvoeding- en schoolondersteuning, job-coaching en opvang in geval van crisissituaties. Voor buurtkinderen en minderjarige nieuwkomers wordt doorstroming naar de reguliere werking voorzien.

Het centrum heeft een doorverwijsfunctie naar overheden en organisaties binnen de domeinen welzijn, onderwijs, justitie, politie en werk. Met dit nieuwe polyvalente jeugdcentrum en ontmoetingsplek wil de VGC het Nederlandstalige netwerk van scholen en organisaties voor en door kinderen, jongeren en hun ouders versterken. Het doel van hun werking is naast het aanbieden van een vrijetijdsaanbod voor kinderen en jongeren uit het Nederlandstalig onderwijs, maximaal in te zetten op zelfvertrouwen, zelfinzicht, het verwerven van competenties om de kansen op een succesvolle schoolloopbaan en op werk te verhogen.

“De Vlaamse Gemeenschapscommissie en de zes geselecteerde steden realiseren elk, op een eigen, unieke wijze sociale infrastructuur die tegemoet komt aan de specifieke uitdagingen en noden waarmee ze te maken krijgen en zijn zo een voorbeeld voor andere Vlaamse steden”, aldus minister Homans.

Extra groen

De Vlaamse Regering investeert daarnaast ook in een stadsvernieuwingsproject van de VGC waarbij groen wordt aangelegd in de Zennevallei en de kanaalzone. Zo wil men de stedenbouwkundige kwaliteit verbeteren tussen het Luxemburgstation en het Weststation.

“Op vlak van leefbaarheid is er ook nog werk aan de winkel in Brussel", reageert Vlaams parlementslid Karl Vanlouwe (N-VA). "Vlaanderen geeft nu het goede voorbeeld door de daken, gevels en omheiningen van zijn gemeenschapsinfrastructuur in Brussel in te zetten voor productief groen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Stedenbouw

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni