Weyts: 'Vlaanderen betaalt niet voor Brusselse tunnels'

© Belga
25/01/2016

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil niet dat Vlaanderen meebetaalt voor de renovatie van de Brusselse tunnels. "Je kunt niet zomaar een factuur doorsturen naar anderen. Brussel is verantwoordelijk en moet dus betalen."

Voor minister Weyts kan er geen sprake van zijn dat Brussel extra geld ontvangt voor de tunnels. "Het Brussels gewest is verantwoordelijk, zelfs als zou blijken dat er in het verleden niet genoeg gedaan is voor de tunnels. Als je bevoegd bent voor de tunnels, dan heb je niet alleen de lusten, maar ook de lasten", klinkt het bij de minister.

"Dat Vlamingen de Brusselse infrastructuur gebruiken maakt niet uit. Walen en Brusselaars gebruiken de E40 ook om naar de kust te rijden, maar wij vragen daar geen geld voor van de andere gewesten." Hij voegt er nog fijntjes aan toe dat Brussel door de zesde staatshervorming extra middelen krijgt voor de grote hoeveelheid pendelaars.

Ben Weyts reageert op de voorstellen die Laurette Onkelinkx (PS) en Didier Reynders (MR) maandagochtend deden. Zij stelden voor om samen te zitten met alle regeringen om een visie en oplossing uit te werken. "Maar we vragen geen geld van de andere gewesten", klonk het bij Onkelinkx. Er moet ook overlegd worden over de aanpak van het Gewestelijk Expresnet (GEN), vond Reynders.

Tunnels

Verschillende autotunnels zijn dringend aan renovatie toe. Het beveiligen van alle tunnels zou meer dan 500 miljoen euro kosten. Vraag is hoe het Brussels Gewest dat kan betalen en hoe de mobiliteit moet georganiseerd worden tijdens de sluiting. Experts pleiten voor een definitieve sluiting op lange termijn om de autodruk te verminderen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek, Tunnels

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie