De Huurdersbond vraagt dat de gemeente werk maakt van een strengere regelgeving rond huurcontracten voor een periode korter dan drie jaar.

Zwangere vrouw kan huurcontract niet verlengen en moet naar hotel

Godfried Roelant
© BRUZZ
28/10/2021

De Huurdersbond is niet te spreken over de beslissing van een Anderlechtse verhuurder om het huurcontract van een zwangere vrouw na een jaar niet te verlengen. Het gaat om Sarah Kebbab die al vier kinderen heeft en nu noodgedwongen verblijft in een hotelkamer. “Huurcontracten van minder dan drie jaar zijn vandaag de regel, terwijl het eigenlijk een uitzonderingsmaatregel is,” zegt José Garcia van de Huurdersbond.

Ten laatste op 31 oktober moet Sarah Kebbab haar huurappartement in Anderlecht verlaten hebben. Na een huurovereenkomst van een jaar, kreeg ze op 29 juli dit jaar van haar huurbaas te horen dat haar contract niet zou worden verlengd. Voor de Huurdersbond is dat reden genoeg om het huidige wetgevend kader in vraag te stellen.

“Vandaag is het de regel om huurcontracten van 9 jaar aan te bieden. Enkel voor een paar uitzonderingen, zoals studenten of expats, kan er een uitzondering gemaakt worden met een verbintenis onder de drie jaar. Het probleem is dat die uitzondering vandaag eerder de regel is, waardoor zich situaties als deze voordoen. Dat is op zich niet onwettelijk, maar stemt wel tot nadenken,” zegt José Garcia van de Huurdersbond.

‘Willen uitbreiding van winterplan’

Garcia vraagt dat de gemeente werk maakt van een strengere regelgeving rond huurcontracten voor een periode korter dan drie jaar. Daarnaast wil het een verblijf voor de zwangere vrouw en haar vier kinderen, alsook een uitbreiding van het winterplan.

“Dat zorgt ervoor dat mensen tijdens de winter niet uit hun huis kunnen worden gezet. Dat is nu al het geval voor wie een sociale woning huurt, maar zou ook van toepassing moeten zijn op de privéhuurmarkt,” aldus Garcia.

De vrouw zelf verblijft ondertussen in een hotel waarvan de kosten voor de helft betaald worden door het OCMW. “Ik ben ten einde raad en weet zelf niet goed wat ik nu moet doen. Hopelijk komt er snel een definitieve oplossing,” zegt Kebbab in een korte reactie.

sarah_kebbab.jpeg

Sarah Kebbab

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni