1874 Eat and drink Batar
© Saskia Vanderstichele | Batar: voor belegde pistolets met smakelijke namen als 'panch' en 'fishdwich'.
Review
Score: 3 op 5

Batar: pistolets met Brusselse touch

Michel Verlinden
© BRUZZ
26/01/2024

Een nieuwe broodjeszaak legt zich toe op een onweerstaanbare Belgische lekkernij: de pistolet. Batar barst van de goede ideeën en het enthousiasme, maar moet zijn draai nog vinden.

Als snackbar gewijd aan pistolets heeft Batar zich niet op een gemakkelijke locatie gevestigd: op de hoek van de Centrumgalerij, tegenover een nagelstudio. Laten we eerlijk zijn: de ligging is ondankbaar, vooral in de winter. Bovendien telt het smalle adresje slechts een tiental plaatsen om snel iets te eten. En wil je het toilet bezoeken? Dan moet je naar een vlakbij gelegen bubbeltheezaak. Alles wijst erop dat dit een van die postcovidetablissementen is waar de investeringen beperkt zijn en de focus op afhaalmaaltijden ligt. Betekent dit dat Batar de omweg niet waard is? Allerminst!

Je kan zien dat Agappi Moraitis, de jonge vrouw achter het concept, veel energie in de plek heeft gestoken. We zijn dol op de inrichting met tegels in groene Parijse metrostijl en de prachtige stoelen van de firma Richard, dezelfde als op de beste Parijse terrassen. Hoewel die uitnodigen om buiten te gaan zitten, zal je daarvoor moeten wachten tot het kwik weer stijgt.

Batar is niet de eerste pistoletzaak in Brussel. Het verschil met collega's is de democratische aanpak met een goede prijs-kwaliteitverhouding

Batar is niet de eerste pistoletzaak in Brussel, liefhebbers kennen Pistolet Original al. Het verschil? Een democratische aanpak: waar Pistolet Original (prijzen van 5,40 tot 10,50 euro) een beroep doet op topchefs voor zijn creaties, gaat Batar voor een goede prijs-kwaliteitverhouding (de broodjes worden verkocht voor 4,50 tot 7,50 euro).

Het etablissement van Agappi Moraitis, die perfect tweetalig is en Griekse roots heeft, speelt in op de nostalgie. Dat blijkt uit de Brusselse namen van de broodjes en de slogan 'comme quand t'étais ket'. Moraitis had ook meteen het goede idee om een pistolet aan te bieden met boter en stukjes speculaas (de panch van 4,20 euro), een klassieker in veel gezinnen.

Naast deze specialiteit, die we meenamen voor het vieruurtje, trakteerden we onszelf ter plekke op een fishdwich (6,50 euro). Het verdict? Een lekkere, authentieke vissmaak en een heerlijke tartaarsaus die naam waardig. We betreuren wel het gebrek aan knapperigheid van het broodje ‒ een bewuste keuze van de eigenaar, zodat klanten zonder te kruimelen aan hun computer kunnen eten ‒ en vooral de afwezigheid van waterkers, die nochtans in de omschrijving vermeld staat.

BATAR
Kleerkopersstraat 17, Brussel,
batar.be, ma > vr 8 > 17.00, za & zo 10 > 19.00

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie