1875 Eat and drink Batch
© Saskia Vanderstichele
Review
Score: 3 op 5

Batch: lekkere lunch in afgelikt decor

Michel Verlinden
© BRUZZ
02/02/2024

Batch, een nieuw restaurant in Elsene, verwelkomt de Brusselaars de hele dag door. Je geniet er van een menu met zorgvuldig bereide gerechten die allesbehalve eentonig zijn.

Alleen al de naam van Batch verraadt een atypische aanpak. Je moet het woord, dat bekend is geworden door de uitdrukking batch cooking, begrijpen als 'in bulk'. Hadrien de Vaucleroy, bedenker en eigenaar, legt uit: “Het idee is om nooit te vervelen, om onszelf voortdurend te vernieuwen. Daarom hebben we besloten om regelmatig van leverancier te veranderen en telkens een maand met hun producten, zoals bier of koffie, te werken.”

En inderdaad, aan de tapkraan ontwaren we de aanwezigheid van de Craft Lager (5 euro) van Brouwcompagnie Rolling Hills uit Oudenaarde ‒ heel zeldzaam in Brussel en toch uitstekend.

Wanneer we rond lunchtijd ter plaatse aankomen, is het niet alleen het bier dat in het oog springt, maar ook het extreem afgelikte decor. Het ontwerp is van de hand van architectenbureau Erased Studio, dat op eigentijdse wijze de klassieke kenmerken van een brasserie ‒ met name de lambrisering ‒ heeft geremixt.

De uitdrukking 'batch cooking' betekent zoveel als 'in bulk koken'. Om de verveling tegen te gaan heeft eigenaar Hadrien de Vaucleroy besloten om regelmatig van leveranciers te veranderen en telkens met nieuwe producten te werken

Met zijn overweldigende bruine tinten, glazen bakstenen boven op een prachtige bar in aluminium, en twee ruimteniveaus ‒ met als bonus een privézaal die kan worden gereserveerd voor groepen van minstens acht personen ‒ roept het interieur de sfeer op van een literair café in Mitteleuropa-stijl. De ontvangst stelt evenwel teleur, dat we plaatsnemen laat het personeel geheel onverschillig.

De lunchkaart is beperkt, maar heeft lekkernijen in de aanbieding: twee focaccia's, twee gemengde salades en een paar gebakjes ‒ zoals een gezouten cookie voor 4 euro. Een speciale vermelding gaat naar de mix van rode biet, pesto van rucola en walnoot, feta en furikake (12 euro) tussen twee sneetjes brood van bakkerij Brood, dat superlekker en goudbruin is. De Batch Soda (4 euro) is een verrassende mix van koffie, Oye Yaar en sinaasappel.

Het is ‘s avonds dat chef-kok Rebeca Belkacemi de volledige omvang van haar talent laat zien met deelgerechten die alvast heel beloftevol klinken: gevulde kool met kastanjes en oesterzwammen (18 euro), gelakte rundertartaar (18 euro), of, op plantaardige wijze, hokkaido-pompoen met romige tahini en zhug-saus (14 euro).

Waterloosesteenweg 559, Elsene, batchbrussels.com

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie