1899 EAT AND DRINK Billie

Saskia Vanderstichele

Review
Score: 4 op 5

Billie: onberispelijke spaghetti bolognese

Michel Verlinden
© BRUZZ
10/05/2024

Drie maanden na de opening draait de bolo bar van Billie op volle toeren. Logisch, want de bediening is perfect, de spaghetti bolognese onberispelijk en de bierkaart voorbeeldig.

De sluiting van de Monk was een klap voor het moreel van de hoofdstad. De heropening van de plek – een initiatief van Steven De Visscher, Leentje Bruyninckx (Roskam) en Dries Heyman – is reden tot vreugde. Het drietal is erin geslaagd om het harmonieuze kader, een van de mooiste van de stad, te behouden en tegelijkertijd bepaalde details te moderniseren, zoals de bar en de akoestiek.

We gunden de zaak wat tijd voordat we er de spaghetti bolognese, het signatuurgerecht, gingen proeven. Toen we op een vrijdagmiddag in de afgescheiden 'bolo room' binnenstapten, viel er één ding op: de efficiëntie waarmee het team te werk ging. Twee medewerkers in de eetzaal bedienden alle tafels met een onthutsend gemak – die ontspannen sfeer vertaalde zich in een uiterst warm welkom. Bestellingen opnemen, drankjes en eten rondbrengen ... alles liep op wieltjes.

Bestellingen opnemen, drankjes en eten rondbrengen ... alles liep op wieltjes.


Die vlotte aanpak mag niet doen vergeten hoe mooi deze plek is, met centraal de gestreepte bar, de houten lambrisering, het glazen dak en de zwart-witfoto's (van Nick Cave, Arno, Leonard Cohen …). De enige teleurstelling is een detail: de te nieuwe en gladde tafelbekleding mist karakter. Dat is geen ramp, wat telt, is de kwaliteit van de legendarische bolo – ook beschikbaar met een glutenvrije pasta –, die bekendstaat om zijn kwaliteit en democratische prijs.

We bestelden de 'Normal' (14 euro), naar keuze vergezeld van parmezaan, emmentaler of (in ons geval) Orval-kaas. Die bleek uitstekend door het perfecte evenwicht tussen de zuurheid van de tomaten en de zoetheid van de wortelen. En smaakte nog beter in combinatie met de geduchte huisgemaakte pikante saus. We proefden meteen ook de 'Jambon fromage' (14 euro, 18 euro voor de XL portie) op basis van een bechamelsaus. Deze minder makkelijk verteerbare interpretatie was niet onze favoriet, maar wist te overtuigen door de gulle aanwezigheid van nootmuskaat.

De waardige bierkaart – met Belgoo van het vat (3,60 euro), Bruxellensis (6,10 euro) of nog de Oude Geuze 3 Fonteinen (15 euro voor 37,5 cl) – maakt van Billie een adres waar we graag naar terugkeren.

BILLIE
Sint-Katelijnestraat 42, Brussel, Instagram: billie.brussels_bar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni