1873 Eat and drink Chapeau Blanc () Saskia Vanderstichele

Chapeau blanc: een Anderlechts instituut gered door een groep lokale vrienden.

Review
Score: 3 op 5

Chapeau blanc: nostalgische brasseriekeuken

Michel Verlinden
© BRUZZ
19/01/2024

Chapeau Blanc, een meer dan honderd jaar oude brasserie, wordt nieuw leven ingeblazen door een groep Anderlechtse vrienden. We willen geloven in dit project, ook al staat nog niet alles op punt.

”Zeventig procent van de horeca doet het niet goed.” Dat zei Ludivine de Magnanville, voorzitster van de Brusselse horecafederatie, onlangs tegen de pers. De gezondheidscrisis heeft de sector een zware klap toegebracht.

Chapeau Blanc is daar een bewijs van: dit Anderlechtse instituut uit 1890 dreigde in januari 2023 voorgoed te sluiten. Op de valreep werd het gered door zestien partners, die vooral uit de lokale gemeenschap kwamen ‒ een mooi verhaal. Dankzij dit burgerproject herleeft de plek aan het Dapperheidsplein.

Wanneer we op een zondagavond in Chapeau Blanc binnenstappen, vallen meteen de goede sfeer, het warme onthaal en de attente bediening op. Het mooie Brusselse brasseriedecor is al even charmant, met zijn overvloedige houten lambrisering, pluchen bankjes en art-nouveauvormen.

De kaart focust op Belgische klassiekers: vol-au-vent (19 euro), américain minute (18 euro), spaghetti met bolognesesaus (19 euro) en gehaktballetjes in tomatensaus (16 euro). De prijzen blijven betaalbaar, een uitdaging tegenwoordig. Leuke details: er staat Zinnebir (5 euro) op de kaart, en de gerechten worden geserveerd op 'Copenhague'-borden van Royal Boch.

Ondanks de makkelijk te verhelpen minpuntjes komen we graag terug naar Chapeau Blanc. Al was het maar voor de Brusselse nostalgie die hier zo zorgvuldig wordt gecultiveerd.

Minder enthousiast zijn we over de weinig originele wijnkaart en over het brood, dat nochtans van de uitstekende Anderlechtse bakker Kiekebich komt. Het zachte kruim doet vermoeden dat het brood werd ontdooid.

En ook de keuken is niet altijd even geslaagd. De textuur van de frietjes, te gepureerd, stelde teleur, al zat de smaak wel goed. Ook spijtig: de garnalenkroket (8 euro) had te weinig textuur.

We kunnen daarentegen niet anders dan applaudisseren voor de intense smaak van de fondue van gerijpte Brugge Oud (7 euro) en voor de suggestie in bistrostijl: een heerlijke Baskische bloedworst ‒ van Christian Parra? ‒ geserveerd met gekaramelliseerde peer en krieltjes.

Ondanks de makkelijk te verhelpen minpuntjes komen we dus graag terug naar Chapeau Blanc. Al was het maar voor de Brusselse nostalgie die hier zo zorgvuldig wordt gecultiveerd.


CHAPEAU BLANC
Wayezstraat 200, Anderlecht,
02-377.72.19, chapeaublanc.be,
wo > zo 11.30 > 14.30 & 18.30 > 22.00

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni