Menu

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni
BRZ 20250820 1944 EAT AND DRINK Chez Tom

Saskia Vanderstichele

Review
Score: 4 op 5

Chez Tom: zonnige en gastvrije plek waar je gegarandeerd tot rust komt

Michel Verlinden
© BRUZZ
22/08/2025

Chez Tom vinkt alle vakjes aan van de bistro des copains van onze dromen. Met haar zonovergoten terras en deelgerechten is deze plek perfect voor de zomer.

Chez Tom is de verwezenlijking van een familiedroom op een pleintje in het hogere deel van Schaarbeek. Thomas Mertens (van Léopold Café) sloeg de handen in elkaar met zijn zus Virginie en schoonbroer Hagop Odemis om er de zaak te openen die hij altijd al voor ogen had: een bistro die 7/7 open is, van 9 tot 23.00 uur. Een zonnige en gastvrije plek waar je gegarandeerd tot rust komt. Met in de keuken Gilles Schoonejans, een autodidactische chef die instaat voor een lekker menu zonder franjes.

Het is onmogelijk om naast dit rustig gelegen hoekrestaurant te kijken. Dankzij het terras is het ook meteen duidelijk dat dit een ideaal zomeradresje is. Binnen vind je een helder en functioneel interieur, verdeeld over twee niveaus. Op de gevel verklapt het opschrift “Bistro des copains” wat je mag verwachten: hier kom je om te klinken, te snacken, van de zon te genieten en de apero te rekken. Is er volk? Ja, veel zelfs, maar de tafels komen snel vrij dankzij een publiek dat komt en gaat zonder reservering.

De ster van de avond zijn de frietjes met bearnaisesaus. Goudgeel, knapperig, gebakken in ossenwit en geserveerd met een verse, frisse en een tikje zure bearnaise. Een waar genot.

De handgeschreven menukaart op een leistenen bord zet de toon: hier krijg je huisgemaakte bereidingen voorgezet in de vorm van een reeks welgekozen gerechtjes om de hele avond naar believen te bestellen. De ster van de avond zijn de frietjes met bearnaisesaus (6 euro). Goudgeel, knapperig, gebakken in ossenwit en geserveerd met een verse, frisse en een tikje zure bearnaise. Een waar genot. Met vingers die nog vettig zijn van de ovengebakken camembert (12 euro) dippen we stukjes pitabrood in smeuïge hummus (5 euro). En ook de chicken tenders (9 euro) met een nostalgisch stemmende barbecuesaus zijn de moeite.

De wijnkaart is beperkt, maar de Gamay de Touraine Sonemot 2022 van het domein Tardieux-Gal (25 euro per fles) stelt niet teleur: de rode wijn drinkt aangenaam en heeft een welkome zilte toets. De eenvoudige cocktails (een moscow mule voor 11 euro, een basil smash voor 12 euro) zijn correct.

Het team van Chez Tom spreekt al over uitbreiding. Dat valt te begrijpen, al hopen we stiekem dat deze gezellige plek met een eenvoudige maar goede keuken en een warme ontvangst enig in haar soort blijft.

Chez Tom
Emile Maxlaan 85, Schaarbeek, Instagram: cheztom_brussels