BRZ 20250115 1918 EAT AND DRINK Chicon Farsi

Saskia Vanderstichele

Review
Score: 3 op 5

Chicon Farsi: aanrader voor een snelle lunch buiten de gebaande paden

Michel Verlinden
© BRUZZ
17/01/2025

De kleine snackbar Chicon Farsi combineert pretentieloos de Belgische en Iraanse keukens, geheel in lijn met zijn goed gevonden naam. Een aanrader voor een snelle lunch buiten de gebaande paden.

Haleh Nasiri belandde als 7-jarige in Brussel en koesterde altijd de droom om de keukens van haar twee geliefde landen, Iran en België, samen te brengen. Een verlangen dat alleen maar groeide door samen te wonen met een echte Marollien en zo ook in het dagelijkse leven een brug te slaan tussen beide werelden. Uiteindelijk waagde ze de sprong met een gezellige snackbar met zes ronde tafeltjes en één vierkant achterin.

Het eclectische meubilair draagt bij aan de charme van de zaak, terwijl van het plafond naar beneden hangende planten voor een groene toets zorgen. Aan de muur prijken ingelijste foto's met een maatschappelijke boodschap, waaronder de slogan “To stand with the women of Iran.”

Achteraan in de kleine zaal staat een koeltoog met diverse bereidingen en liggen ook grote, onregelmatig gevormde, ronde broden. Je bestelt hier aan de toonbank na je keuze te hebben gemaakt uit de talrijke opties die op de muur geschreven staan.

Haleh Nasiri belandde als 7-jarige in Brussel en koesterde altijd de droom om de keukens van haar twee geliefde landen, Iran en België, samen te brengen.

Die vallen grofweg uiteen in twee categorieën. Aan de ene kant heb je de 'Barbari's' (9 of 9,50 euro) of Iraans geïnspireerde broodjes met Belgisch (americain, gehaktballen in tomatensaus, bloedworst ...) of Iraans beleg (aubergineragout, bandari-worst ...), aan de andere kant is er een 'Mezze'-formule (2,90 à 3,50 euro), waarin ook specialiteiten uit beide landen samenkomen: gehaktbrood, gegratineerd witloof, koukou kadoo (een courgettepannenkoek) of adas polo, geparfumeerde rijst met linzen en gekaramelliseerde rozijnen.

Verleid door de mooie broden, bestelden we een vegetarische barbari met koukou sabzi (9 euro), een omeletachtige vulling met yoghurtsaus, wortelen, paprika, spinazie en verse kruiden. De textuur van het brood, die verschilt van de traditionele Iraanse versie, maakte indruk. Dat brood, in opdracht van Haleh Nasiri gebakken door een Turkse bakkerij, is dikker, wat zorgt voor een geslaagde combinatie van krokant en zacht. Een alcoholvrij Iraans biertje (4,50 euro) combineerde prima met het gerecht, dat in zo'n royale portie op tafel verscheen dat we voor de barbari met Nutella (7 euro) als afsluiter helaas geen plek meer hadden.

Chicon Farsi
Rollebeekstraat 33, Brussel, Instagram: chicon.farsi

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni