Saskia Vanderstichele

Review
Score: 4 op 5

Jaja: indrukwekkend lekkere broodjes

Michel Verlinden
© BRUZZ
17/06/2024

Voor een culinair recensent ligt het geluk soms in een eenvoudig, lekker broodje en een goddelijke chocoladefondant. Het kleine Jaja is daar het bewijs van.

Jaja, gelegen op de hoek van de Aalststraat en de Slotstraat, mag dan een bescheiden adresje zijn, het roept de figuur van zijn bedenker Frédéric Nicolay net zo goed op als grote namen als Château Moderne of Le Grand Central. De kenmerkende nicolayaanse stijl – wedden dat deze term ooit de geschiedenisboeken haalt – is hier duidelijk te zien: een nogal ruwe stijl brengt prachtig zinkwerk van de firma Nectoux, tentakelachtige lampen, een houtkachel, een versleten parket, bewerkte deuren, een verguld plafond en houten, piramidevormige tegels samen. De kleinschaligheid van de plek – die door twee tegenover elkaar geplaatste spiegels wat wordt uitgerekt – en het relaxte terras, dat de stoep koloniseert, dragen bij aan de esthetische eenheid. We waarderen ook de goed gekozen details, zoals de aluminium borden die de sfeer van Gjusta Bakery in Los Angeles oproepen.

Het lot van Jaja ligt in handen van Sarah El Hammouchi, een jonge vrouw met een duidelijke visie voor de plek

Toch blijft de figuur van Nicolay hier op de achtergrond. Het lot van Jaja ligt in handen van Sarah El Hammouchi, een jonge vrouw met een duidelijke visie voor de plek. Dat bleek toen we een broodje (6 euro) bestelden uit het lunchassortiment, dat gegrilde kip, halloumi, gehaktbrood en meer aanreikt. Je kan er ook genieten van in plantaardige olie geblancheerde en gebakken frietjes (4,50 euro), van chakchouka (10 euro), of – tussen 18 en 20 uur – van burgers (11,50 euro).

Ons vegetarische broodje was indrukwekkend. In een luchtig Albanees broodje (van bakkerij Balkan) vonden we op een robata gegrilde tofu, champignontapenade, flink wat koriander, een vleugje kaneel en een pittige maar niet overheersende smaak. En, niet te vergeten: huisgemaakte pickles van wortel en witte rammenas. Het was des te lekkerder, omdat de versheid van het geheel deed denken aan een Vietnamese bánh.

Ook de uitstekende huisgemaakte icetea (3,80 euro) met witte hibiscus, munt, suiker en citroensap is het vermelden waard. En dan was er nog het onverwachte genotsmoment: een verrukkelijke chocoladefondant (4,50 euro), royaal bestrooid met geroosterde hazelnoten. Om je vingers bij af te likken.

JAJA
Aalststraat 16, Brussel, Instagram: jaja.bxl

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni