1880 Eat and drink Le general
Review
Score: 4 op 5

La Général: vrolijke Mexicaanse cantina

Michel Verlinden
© BRUZZ
08/03/2024

La Général, een voormalig café dat werd omgetoverd tot een vrolijke en levendige Mexicaanse cantina, verwent de smaakpapillen door de zon te laten schijnen. Zelfs als het regent.

Op een van de vele natte avonden van deze winter stapten we binnen bij La Général. De gevel mag dan wel nog herinneren aan de tijd dat de plek Le Général heette, binnen is de zaak compleet veranderd. Met zijn kitscherige decor en uitgelaten sfeer brengt deze cantina je in vervoering. De oude cafécontouren zijn verslonden en als puzzelstukken weer uitgespuwd: er staan groene planten en fluwelen banken, en hier en daar hangt een volks Mexicaans schilderij aan de muur.

De sfeer hier ademt zowel België als Mexico, in navolging van de achtergrond van uitbaatster Amandine Darmstaedter, die twee etablissementen had in Mexico-Stad voordat ze terugkeerde naar onze hoofdstad. Het goede nieuws is dat ze zich heeft bevrijd van de tex-mexkookkunst en haar gasten overtuigt met een keuken vol verrassingen en lokale ingrediënten. Bijgestaan door een beminnelijk team heeft de jonge vrouw een onweerstaanbaar menu samengesteld, variërend van pica pica – bordjes om te delen die ook als voorgerecht kunnen dienen – tot copieuzere platos.

Het goede nieuws is dat ze zich heeft bevrijd van de tex-mexkookkunst en haar gasten overtuigt met een keuken vol verrassingen en lokale ingrediënten.

We gingen van start met een nayarit-style ceviche van dorade (16 euro), die barstte van de vis, en avocado, komkommer, tomaat, koriander, knoflook, ui, citroen en groenten, gepekeld op Mexicaanse wijze (escabeche), combineerde. Een vuurwerk van licht gekruide smaken in de mond. Dezelfde smaaksensaties ervoeren we bij de salade van garnalen en avocado (9 euro), met een rokerige toets van jalapeño's.
Natuurlijk kan je niet om de taco's al pastor (15 euro) heen. We waardeerden de kwaliteit van de maistortilla's en van het gemarineerde varkensvlees, dat rechtstreeks van Hoeve Cuvry in Beersel komt. De grootste verrassing was echter de pollo con molle (21 euro), een Oaxacaanse specialiteit die smolt in de mond. De saus op basis van Spaanse peper, cacao, sesam, pinda's en tomaat was formidabel.

We vermelden ook graag de drankkaart, die zich niet beperkt tot mescals en tequila's, maar waarop ook natuurwijnen prijken – in het bijzonder de kleine Catalaanse bommetjes van Emilie Mutombo (cuvee Les Invisibles, 45 euro).

La Général
Generaal Pattonstraat 24, Elsene

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni