1893 EAT AND DRINK Mendo

Saskia Vanderstichele

Review
Score: 4 op 5

Mendo: ongeëvenaard lekkere ramen

Michel Verlinden
© BRUZZ
07/06/2024

Het Japanse mendo betekent ‘zorg’ of ‘toewijding’. Dat geloven we graag als we de heerlijke bouillons proeven die in dit kleine restaurant in de Baljuwstraat worden geserveerd.

De beperkte ruimte van Mendo, een nieuwe zaak in Elsene die gewijd is aan Japanse ramen, is optimaal benut. De ietwat kronkelende indeling biedt plaats aan twee zalen met een ruwe inrichting. We houden van het kleine hutje bij de ingang, versierd met lampionnen, dat doet denken aan een izakaya, een Japanse snackbar zoals je die in Tokio vindt. We gingen zitten in de eerste zaal, waar een meubel in mdf met ingenieuze compartimenten plaats biedt aan vier personen.

Hoewel we weten dat ramen een volwaardige maaltijd zijn, konden we het niet laten om een assortiment van vier gyoza's (8,50 euro) als voorgerecht te bestellen. Het verkoopargument? Ze zijn gemaakt met Iberische pata negra. En inderdaad, de smaak stelde niet teleur en riep toetsen van gezouten vlees op. Natuurlijk zou het nog beter zijn als het varkensvlees een lokale herkomst had, maar dat is misschien te veel gevraagd.

Hoewel alle bouillons indruk maakten met hun kwaliteit en ongelofelijk diepe smaak, stal de kurogoma de show

Wat de soepen betreft, konden we, omdat we met vijf personen aan tafel zaten, een interessante vergelijking maken tussen een 'lichte' ramen (shio voor 16,50 euro), een 'klassieke' (shoyu voor 16,50 euro), een 'vegetarische' (midori yasai voor 16,50 euro) en de 'specialiteit' (kurogoma voor 17,50 euro). Hoewel alle bouillons indruk maakten met hun kwaliteit en ongelofelijk diepe smaak, stal de kurogoma de show. De jus van gele hoevekip opgewerkt met een saus van zwarte sesam en gember was een streling voor de tong. En dan waren er nog de verse, ter plaatse bereide noedels en de optie om het geheel te boosten met een kruidige chiliolie. Dodelijk lekker.

Ook niet te missen: de drie mazemen – vegetarisch voor 17,50 euro, umezu voor 16,50 euro, of umezu met vlees voor 17,50 euro –, ramen zonder bouillon die het ontdekken waard zijn. Als drankje kozen we een uitstekende umeshu (5 euro), een Japanse pruimenwijn die de smaakpapillen verwent. De bediening was vriendelijk, maar soms wat hectisch, door het grote succes van deze plek. En opgelet: in de zomer – als die ooit komt – dreigt het hier gloeiend heet te worden.

Baljuwstraat 90, Elsene, Instagram: mendo.ixelles

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni