"De diversiteit in Brussel vind je nergens anders in België terug en de Brusselaars zijn echte bon-vivants", zegt Desramaults een dag na de uitreiking.

Gelukzaligheid overheerst in Eliane na eerste Michelinster: 'Met klein team dit bereikt'

EC
© BRUZZ
28/04/2025
Updated: 29/04/2025 19.12u

Brussel werd maandag een sterrenrestaurant rijker. 'Eliane' van de bekende chef Kobe Desramaults haalde, amper een halfjaar na de opening, een Michelinster binnen. Een dag later ontmoet BRUZZ een stralend team in de relatief kleine keuken in hartje Brussel.

De Michelingids met sterrenrestaurants in ons land en Luxemburg bestaat inmiddels 125 jaar. De nieuwste gids, Michelin 2025, werd maandag voorgesteld in de Antwerpse Handelsbeurs. Er waren speciale awards voor de jonge chef en sommelier van het jaar, maar het was vooral uitkijken naar de laatste selectie sterren voor nieuwe en gevestigde adressen.

Dertien nieuwe restaurants kregen één ster in de Michelingids 2025. In Brussel was dat Eliane van chef-kok Kobe Desramaults in de Sint-Laurensstraat. Dat opende pas in oktober vorig jaar, op de benedenverdieping van platenlabel Pias vlak bij de Congreskolom. Het was al snel een fenomeen. Desramaults is een bekende naam in de Belgische gastronomie door zijn eerdere werk in Dranouter en Gent, waar hij al een Michelinster behaalde. Hij woont in Molenbeek en stond in Brussel al tijdelijk in de keuken van restaurants als Nightshop.

In Eliane probeert hij zoveel mogelijk met lokale Belgische producten te werken, waaronder ook enkele typische Brusselse ingrediënten zoals forel en Sainte Odile-azijn. Naast de streekprocuten, valt ook het Brusselse publiek bij Desramaults in de smaak. "De diversiteit in Brussel vind je nergens anders in België terug en de Brusselaars zijn echte bon-vivants", zegt hij een dag na de uitreiking. "We zijn verheugd dat we met een relatief klein team in korte tijd een ster hebben kunnen halen. Als mens én als kok blijf je evolueren en probeer je jezelf elke dag opnieuw uit te vinden."

Bozar Restaurant

Ter herinnering, bij de speciale onderscheidingen zat dit jaar één Brussels adres: de 'service award' gaat naar het voltallige team van het Bozar Restaurant. Dat is de ploeg achter chef-kok Karen Torosyan. Zijn keuken won in 2023 al twee Michelinsterren en weet die te behouden.

Er kwam dit jaar geen nieuw tweesterrenrestaurant bij in de hoofdstad: chef-kok Yves Mattagne verloor zelfs één ster voor zijn La Villa Lorraine. Brussel telt zo nog maar drie tweesterrenrestaurants: La Paix in Anderlecht, Le Chalet de la Fôret in Ukkel en Bozar Restaurant. Bij de restaurants met één Michelinster staat de teller nu op elf. Alleen La Canne en Ville van chef-kok Kevin Lejeune verdwijnt uit de lijst: dat sloot vorig jaar de deuren.

Bib Gourmand

Naast de sterrenrestaurants werden ook enkele betaalbare adressen voorgesteld, de zogenoemde Bib Gourmand-onderscheidingen. Het gaat om toegankelijke restaurants voor een breed publiek, met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

“De inspecteurs van Michelin wijzen culinaire fijnproevers wereldwijd de weg met hun sterren, maar ook met hun Bib Gourmands,” aldus de presentatrice bij de uitreiking in Antwerpen. Vijftien van die betaalbare adressen zijn aan de Michelingids 2025 toegevoegd, waarvan drie uit Brussel. Het gaat om Lune Siamoise in Elsene, Babam in Watermaal-Bosvoorde en Au repos de la montagne in Ukkel.

Nu is ook duidelijk welke Brusselse adressen hun plek in de Bib Gourmand-gids kwijt zijn: Les Potes en Toque in Ganshoren, Tero in Sint-Gillis en St Kilda in Ukkel verliezen hun onderscheiding als toegankelijk adres.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Resto & Bar , Michelingids , Kobe Desramaults , Eliane , Michelinsterren , bozar restaurant , Karen Torosyan

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni