1892 EAT AND DRINK Rascal

Saskia Vanderstichele

Review
Score: 4 op 5

Rascal's serveert de Britse keuken, en het is nog lekker ook

Michel Verlinden
© BRUZZ
31/05/2024

Liefhebber van britpop en de Britse cultuur in het algemeen? Een adres in Sint-Gillis waagt zich aan bangers and mash, en beans on toast. Even verrassend als verheugend.

Behalve de eeuwige pubs, een kant-en-klaar concept, biedt Brussel weinig verrassingen voor diegenen die aandachtig volgen wat er aan de overkant van het Kanaal gebeurt. Verandering in die situatie komt verrassend genoeg van een trio Fransen – Romain, Matthieu en Emma –, die een concept hebben geïmporteerd dat, voor zover wij weten, nog nooit eerder in de hoofdstad is gezien: de canteen, een adres met een achtergrond in catering, waar de hele dag door eenvoudige en voedzame gerechten te bestellen zijn.

De versie die dit drietal aanbiedt, heeft zeker stijl, met een betegelde ruimte in een DIY-decor, voorzien van een linoleumvloer, een grote spiegel en vintage meubilair – vooral de tafels met vastgeklonken bankjes zijn erg leuk. Ook goed gezien: de mooie rode gevel en het terras waarop de zon aan het eind van de dag schijnt.
Rascal's gaat voor ambitieuze openingsuren – met ook twee avonden per week, wanneer er onder meer bingosessies worden georganiseerd. Het resultaat is een breed scala aan opties, van een English breakfast tot een sandwich, met ook een daily lunch.

Op een zondagochtend konden we niet aan de verleiding weerstaan om de breakfast plate te proberen, die ook beschikbaar is in vegetarische en veganistische versie.

De uitgebreide kaart bevat enkele juweeltjes: bangers and mash (16 euro) met een gravy van uien, het equivalent van onze worst met puree; fish-and-chips (17,50 euro); scotch egg (7 euro); egg muffin (8 euro); of een Welsh rarebit (7 euro), een nostalgische Welshe croque-monsieur. En dan zijn er nog de cocktails die het 'perfide Albion' oproepen, zoals de Bramble (10 euro), Pimm's (10 euro) of bloody mary (10 euro).

Op een zondagochtend konden we niet aan de verleiding weerstaan om de breakfast plate (16,80 euro) te proberen, die ook beschikbaar is in vegetarische en veganistische versie – met onder meer bloemkool. Op het royale bord lagen twee glanzende spiegeleieren, twee goudbruine worstjes, twee knapperige plakken bacon, bonen in tomatensaus, champignons en een beetje peterselie. Een heerlijke en eiwitrijke manier om de dag te beginnen. Het geheel werd vergezeld door een royale, huisgemaakte icetea (€4), met de lekkere smaak van bergamot en rozemarijn.

Savoiestraat 34, Sint-Gillis, Instagram: rascals.bxl

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni